В Україні продовжується війна, а відтак воєнний стан і мобілізація усіх чоловіків віком від 18 до 60 років.

Відмовитися від повістки загрожує отримати штраф, а не з'явитися на мобілізацію до лав ЗСУ — кримінальну відповідальність. Однак є декілька причин через які ви можете відмовитися від документа. Про це розповів адвокат Сергій Гула.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Повістка без печатки

За словами експерта, якщо на повістці не має печаток, то ця повістка не є дійсною. Таке, за словами Гули, траплялося у маленьких населених пунктах. там виписували повістки, але без печаток. Документ має бути закріплений. Якщо це не так, то можна говорити про те, що вона не є належною та законною.

Повістка без підпису військового комісара

Також були випадки, коли не було у повістці підпису уповноваженої особи. Тоді навіть за наявною печаткою вона вважається незаконною.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Видача повістки, фото: Telegram
Видача повістки, фото: Telegram

Неправильні дані в повістці

Це ще одна підстава, як і та, коли в повістці не видно половини тексту, адже тоді ви не можете ознайомитися з повною інформацією.

Документ від неуповноваженої особи

Що означає "неуповноважена особа", це військові, які чергують на блокпостах, митники, поліцейські тощо. Повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Як правильно відмовитися від повістки

У такому випадку має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків.

Нагадаємо, ми писали, що яких студентів можуть мобілізувати навіть попри Конституцію: відповідь юриста.

Як повідомляв "Знай.ua", які штрафи загрожують військовозобов’язаним: що треба знати.

Також "Знай.ua" інформував, як українці уникають мобілізації: начальник ТЦК розповів про найпопулярніші способи.