До Пенсійного фонду України щодня надходить безліч питань, завдяки яким громадяни хочуть дізнатися у деталях про свої проблеми з тим чи іншим питанням. Цього разу українка запитала, як наразі нараховують страхову пенсію щодо втрати годувальника на трьох дітей.

Про це стало відомо завдяки інформації від прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Експерти з ПФУ надали відповідь, що пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідно до законодавства призначають непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, якщо годувальник на день смерті придбав необхідний страховий стаж тривалістю від 1 до 15 років залежно від віку годувальника під час смерті.

Слід зазначити, що дітям пенсія з нагоди втрати годувальника призначається незалежно від того, чи вони на утриманні годувальника. Щодо розміру пенсії з нагоди втрати годувальника, то на двох і більше дітей це 100 відсотків розміру пенсії за віком померлого годувальника.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Водночас, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячною доплатою до пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання) не досягає на трьох і більше членів сім'ї - 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

Таким особам надається щомісячна державна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів (постанова Кабінету Міністрів від 26.03.2008 № 256 "Деякі питання пенсійного забезпечення громадян").

Тобто, щомісячний розмір пенсійної виплати на 3 дітей не може бути меншим за 3 139,50 грн (2093 грн х 150%, де 2093 — розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Нагадаємо, як повернути переплату за комуналку: у які терміни подати заяву.

Раніше повідомлялося, скорочення розмірів субсидії: чому тисячі українців залишаться без державної допомоги.

Також, у гаманцях зашелестить? Українцям розповіли, що буде з пенсіями в останній місяць весни.