У суботу 6 травня відзначається народне свято Єгорій Весняний, він же Юр'єв день.

Для віруючих православної церкви це дата пам'яті праведника і великого мученика Георгія Змієборця – одного з найшанованіших святих. Ім'я Георгій не слов'янське, тому народ використовував його похідні – Єгорій та Юрій.

Священик, церква, фото: Знай.ua
Священик, церква, фото: Знай.ua

Єгорій Весняний 6 травня: традиції свята

З цього дня розпочиналися активні польові роботи. На поля, засіяні раніше, віруючі виходили служити молебні, ниви окропляли святою водою.

Крім того, особливу силу мала так звана "юр'євська роса". Вона з'являлася рано вранці. В цей час треба було вийти на луг і покататися травою. Вважалося, що це додасть сил та здоров'я.

Популярні новини зараз
Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Якщо вигнати на світанку худобу на луг, це піде їй на користь. Так і казали: "На Юрія роса - не треба коням вівса". При цьому юр'євські роси могли завдати шкоди домашнім тваринам. Якщо хтось хотів зла господарям, він міг зібрати росу, намочити в ній полотно, а потім накинути на худобу. У результаті корів зникало молоко, а телята втрачали зір.

У Єгор'єв день худобу називали іменинником. Їй всіляко загравали, чистили, годували краще, ніж у звичайні дні. Варто зазначити, що категорично заборонялося що-небудь робити з вовни навіть просто брати в руки вовняні нитки. Жінки намагалися навіть не дивитись у їхній бік. Люди боялися, що вовки багато овець поцуплять.

Пастухів також вітали 6 травня з їхнім професійним святом. Після того, як худобу виганяли на луки, їх пригощали яєчнею, обдаровували тканинами та грошима. На цьому святі було прийнято веселитися всім селом.

Крім того, селяни спостерігали погоду. Це було важливо, адже за нею можна було робити висновки щодо майбутнього врожаю. "На Єгорія мороз - буде просо та овес", - вірили в народі.

Нагадаємо про три предмети, від яких не відмовлятимуться у вивченні у школах: Лісовий назвав дисципліни.

Раніше ми повідомляли, якщо немає зайвих грошей на хімчистку: як вивести жирну пляму з одягу підручними засобами.