В Україні, якщо є достатня кількість страхового стажу, жінки так само, як і чоловіки, виходять на залужений відпочинок у 60 років. Однак, окрім солідарної пенсії, вони можуть отримувати ще й кілька додаткових виплат.

Про це вирішили нагадати українкам у Пенсійному фонді України.

Молода мати. Фото: скрін youtube
Молода мати. Фото: скрін youtube

Найсуттєвіша доплата належить жінкам-матерям п'ятьох дітей

Матері п'ятьох дітей можуть вийти на пенсію у 50 років. При цьому дітей вони мають виховати щонайменше до шестирічного віку, а також мати не менше ніж 15 років страхового стажу.

Крім цього, дана категорія жінок має право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Ця доплата становить 35% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

2023 року цей показник становить 2093 грн. Таким чином, багатодітні матері, що вийшли на пенсію, отримають доплату у розмірі 732,55 грн.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Вікові надбавки жінкам

Також жінкам належить вікові надбавки до пенсії. Українки віком від 70-75 отримують 300 гривень доплати щомісяця, віком від 75 до 80 років – 456 гривень доплати, віком від 85 років – 570 гривень. До речі, ці доплати належать і чоловікам.

Українці, фото Знай.ua
Українці, фото Знай.ua

150 гривень за кожну дитину

Жінки пенсійного віку можуть додатково отримувати до пенсії 150 гривень. Ця надбавка належить пенсіонерам (і чоловікам, і жінкам), які утримують дітей віком до 18 років. По 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, інвалідністю та за вислугу років.

Щоб отримати таку надбавку, необхідно подати заяву до відділення Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії, додавши до неї документи, що засвідчують особу, родинні стосунки та вік утриманця, що підтверджують його перебування на утриманні заявника.

Донорство крові, фото: скріншот з відео
Донорство крові, фото: скріншот з відео

Доплата за донорство

10% від прожиткового мінімуму можуть отримувати жінки-донори (і чоловіки також), які мають статус почесного донора крові. Отримати статус почесного донора крові в Україні можна, якщо людина безкоштовно здала 40 разових максимально допустимих доз або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Нагадаємо, чи можна успадкувати страхові виплати родичів: пояснення від юриста.

Раніше повідомлялося, деяким пенсіонерам можуть урізати частину виплат: у ПФУ розповіли, кого торкнеться.

Також, українцям пригрозили штрафами до 85 тис грн: за які порушення каратимуться.