Багатьох любителів солодких ягідок, та й тих, хто просто хоче порадувати своїх "молодшеньких" смаколиків, є важливі новини. На цей раз ви дізнаєтесь приблизні ціни, які будуть у продавців цього літа на полуниці.

Експерти кажуть, що через прохолодну погоду на ринку очікується скорочення пропозиції ягід та невелике зростання вартості. Однак не все так погано, як здається на перший погляд.

Про це українським журналістам розповіла консультантка щодо вирощування ягідних культур Ірина Кобринець.

Ціни на полуницю, скріншот: YouTube
Ціни на полуницю, скріншот: YouTube

"Велику шкоду завдали ягідним плантаціям поворотні заморозки: місцями 26-27 квітня температура опускалася до -4 °С, що призвело до суттєвого пошкодження квіток і зав'язей. Зберегти врожай вдалося тим, хто вживав превентивних заходів, зокрема, накривав рослини агроволокном. Не встигли рослини одужати, як на початку травня заморозки повернулися знову. У різних регіонах погодні фактори складалися по-різному, похолодання було різної інтенсивності, заморозки спостерігалися в різні дні і неодноразово. Останні очікуємо ще 10-12 травня", - зазначила експерт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу "Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці
Показати ще

Вона зазначила, що в умовах стресу у рослин розвиваються специфічні хвороби, зокрема гнилизна, тому це потрібно мати на увазі та здійснювати превентивні обробки.

Ціни на полуницю, скріншот: YouTube
Ціни на полуницю, скріншот: YouTube

Експерт наголосила, що найближчим часом підстав для зниження ціни не спостерігається. Перша причина – затримка сезону плодоношення, друга – суттєве подорожчання собівартості вирощування.

Полуниця зараз коштує у магазинах 150 – 180 гривень за кілограм. А в опті – десь 120 гривень. Вона переважно із Закарпаття, а також з-під плівки із південних областей. Також експерти з ринку прогнозують середню ціну на полуницю наступного літа на рівні 90-110 гривень за кілограм.

Нагадаємо, в Україні ціни на суницю садову досягли рекорду: причини і чого чекати у майбутньому.

Раніше повідомлялося, ціни на які продукти в Україні знизяться до літа: експерти поділилися прогнозом.

Також, в Україні очікується суттєве зниження цін на малину: покупцям вигідно, але фермери скаржаться.