У п'ятницю, 26 травня, відзначається народне свято Лукер'я Комарниця.

Православні християни цього дня також вшановують пам'ять мучениці Глікериї.

історія

Мучениця Глікерія жила у II столітті у Троянополі під час гонінь на християн при імператорі Антоніні. Вона була сиротою і щодня ходила до храму. У день святкування Зевса вона увійшла до язичницького храму з хрестом на лобі. Завдяки молитві Глікєрії Бог послав блискавку в ідола, і той розбився.

За це дівчину побили та замкнули у в'язниці. В ув'язненні до Глікєрії приходив ангел: заліковував рани і приносив їжу. За свою віру Глікерія пережила страшні муки: її кинули в піч, зняли скальп і замкнули у в'язниці, але ангел знову її зцілив. На Глікерію нацькували левицю, але та лягла біля ніг мучениці. Лише коли свята сама попросила Бога забрати її до себе, вона загинула.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Традиції та обряди

Цього дня слов'яни садили у землю першу гречку, яку називали "маївка". Хоча вона приносила поганий урожай, її основна користь була у квітах, які служили бджолам та птахам.

Чоловіки працюють на полях з ранньої зорі до пізнього вечора. Жінки носять їм у кошиках обіди.

Прикмети

Багато комарів – на хорошу погоду.

Хмари комарів – буде багато вівса та трави.

Мало комарів – травень без дощів пройде.

Стародавні слов'яни вважали, що в період від цього свята до літнього сонцестояння заборонено вбивати комарів, бо на місці одного з'явиться ціла дюжина. Якщо ж убити комаху після сонцестояння - комаряче плем'я зменшиться на дюжину.

Нагадаємо, що немає роботи – не біда, молитва виручить завжди: слова до Миколи Чудотворця, які допоможуть у пошуку.

Раніше ми повідомляли, що чізкейк чи моті більше не захочеться: 5 способів зменшити потяг до солодкого.