На банківські рахунки українських пенсіонерів можуть накласти арешт через борги. Першою під удар попадає саме пенсійна картка. Однак є спосіб, який допоможе розблокувати пенсійну картку, для цього необхідно одразу ж звернутися до виконавчої служби.

В Україні вже діє закон, згідно з яким арешт на рахунки можуть накласти навіть на тих, хто не зміг доплатити 100 гривень. Раніше це стосувалося лише тих, хто заборгував понад 100 тисяч гривень.

Про це стало відомо завдяки інформації від експертів із пенсійних питань порталу "На пенсії".

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Чому можуть заарештувати рахунок

Рахунок боржника заарештовується виходячи з документа про арешт коштів, що надійшов до банку від державного (приватного) виконавця. Блокування коштів у рахунку залежить від обсягу боргу. Також немає мінімальної суми.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Причинами блокування пенсійного рахунку можуть стати борги за: комунальні послуги; несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху тощо.

Водночас законодавство забороняє блокувати низку рахунків, зокрема ті, на які приходять стипендії чи пенсії.

Їх можуть заарештувати, якщо є заборгованість за аліментами, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або смертю внаслідок кримінального правопорушення, а також якщо це рахунки громадян росії.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Як зняти арешт з пенсійної картки

Розблокувати рахунок, на який приходить пенсія, можна лише звернувшись до державного чи приватного виконавця.

Йому потрібно буде надати довідку з банку про те, з якою метою відкривався рахунок, а також довідку з Пенсійного фонду, що цей рахунок використовується для нарахування пенсій. Документи потрібно буде надіслати виконавцю з проханням зняти арешт.

Як пояснюють пенсійні експерти, формально виконавці можуть вирішити питання щодо розблокування пенсійного рахунку за один день.

Нагадаємо, долар по 42: експерти спрогнозували, коли відбудеться зліт курсу валют.

Раніше повідомлялося, "до зарплати ще потрібно дожити": термінал ПриватБанку "вм'яв" 5000 грн клієнта та залишив без грошей на життя.

Також, статус ВПО без прописки: які потрібні документи, щоб оформити.