Важливо знати, як розпізнати хворобу Лайма після укусу та як захиститися від можливого ураження.

Про це детально пояснили у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. Зазначають, що інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока. Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах.

Укус кліща. Фото: Youtube
Укус кліща. Фото: Youtube

Хвороба Лайма має кілька стадій:

  • ранню локалізовану;
  • ранню дисеміновану;
  • пізню хронічну.

Симптоми хвороби

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр — блідне. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом. Без лікування мігруюча еритема зберігається 2–3 тижні. У третини людей недуга завершується на цьому етапі. В інших — переходить у ранню дисеміновану стадію.

Укус кліща. Фото: Youtube
Укус кліща. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Рання дисемінована стадія з'являється через 3-10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. На цій стадії виникають наступні симптоми:

  • шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми;
  • запаморочення, краніальні невропатії, зокрема параліч Белла, менінгізм та менінгіт;
  • кістково-м’язові артралгії та міальгії;
  • серцево-судинні блокади.

Клінічні прояви зникають самостійно.

Пізня, або хронічна, хвороба Лайма може з'явитися через місяці чи навіть роки. У цьому випадку виникають неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи.

Нагадаємо, ми писали, що рецепт смачного густого "меду" з кульбаб: встигаємо, доки не відцвіли.

Як повідомляв "Знай.ua", яке сало шкідливіше за інші види - можете загробити здоров'я "за раз".

Також "Знай.ua" інформував, що метелики та міль не нашкодять урожаю овочів та винограду: як врятуватися від лускокрилих шкідників.