В Україні додали пенсію тим, хто був ліквідатором на ЧАЕС, однак це стосується не всіх, дехто скаржиться, що пенсію підняли, але лише на 180 грн замість 1400.

До експертів з пенсійної справи звернулися із запитанням, чому не додали пенсію всім ліквідаторам ЧАЕС. Питання обговорили на порталі "На пенсії".

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Мені 68 років, я – учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (категорія 2). Працював там з 3 по 9 травня, вивозив людей із зони відчуження. Отримую пенсію в розмірі 2500 гривень. Читав, що ліквідаторам додадуть 1400 гривень, а додали лише 180 гривень, — запитує Володимир Нікуленко, село Христофорівка, Миколаївська обл.

Українець уточнив, що в Пенсійному фонді йому кажуть, що потрібно мати 35 років стажу. Але, згідно зі статтею 56, на час виходу на пенсію, йому достатньо було мати 20 років стажу. Нікуленко зазначає, що військовим 20-25 років достатньо, а ліквідаторам – ні. Також поскаржився на те, що виховує сина сам без дружини, та не знає як звести кінці з кінцями.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"
Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"

До того ж дружина померла, і я виховую сина 12 років. Як прожити на такі гроші? Читав про допомогу пенсіонерам від меценатів, але де їх знайти – я не знаю

Стаж, необхідний для призначення пенсії, і стаж, необхідний для її обчислення в певних розмірах, – це різні речі, зазначають експерти. Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" за певних обставин дійсно дає право вийти на пенсію зі зниженням пенсійного віку навіть за наявності 15-20 років загального стажу.

Через відсутність групи інвалідності сама пенсія обчислюється на загальних підставах. Чорнобильські пенсії у березні зросли, але йдеться про пенсії за інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС.

Щодо пошуку меценатів, запевняють експерти, це питання риторичне. Складно сказати, чи багато знайдеться охочих, які будуть комусь доплачувати до пенсії і при цьому 30% з цієї допомоги піде не в руки людині, а на інші поточні видатки Пенсійного фонду.

Нагадаємо, ми писали, що 5000 грн щомісяця: в Україні запроваджують спеціальні пенсії, хто може претендувати на виплати.

Як повідомляв "Знай.ua", надбавка у 4 200 гривень: стало відомо хто з пенсіонерів буде отримувати.

Також "Знай.ua" інформував, як дізнатися розмір майбутньої пенсії: можна зрозуміти, чи будете зубожіти, чи розкошувати.