Європейських чиновників бентежить раптове збільшення кількості нелегальних мігрантів. Такий наплив неабияк відзначається на економіці країн ЄС.

Європейська комісія вже восени 2023 року може переглянути правила безвізових режимів ЄС з іншими країнами. До переліку таких країн також входить Україна.

Механізм призупинення безвізового режиму викладений у статті 8 Візового регламенту.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Виїзд за кордон, скріншот: YouTube
Виїзд за кордон, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Головною ціллю вищезгаданого механізму є забезпечення тимчасового призупинення дії безвізового режиму в разі раптового і значного зростання нелегальної міграції або ризиків для безпеки ЄС.

В Єврокомісії заявили, що хоч безвізовий і приносить економічні, соціальні та культурні переваги країнам-членам ЄС та третім країнам, однак минулі роки показали, що безвізовий режим може спричинити значні міграційні та безпекові виклики.

Розмитнення авто на кордоні, скріншот: YouTube
Розмитнення авто на кордоні, скріншот: YouTube

"Недостатня візова узгодженість з візовою політикою ЄС може перетворити країну з безвізовим режимом на транзитний вузол для нелегальних в'їздів до ЄС. Так сталося у випадку безвізового в'їзду на Західні Балкани громадян країн, які мають візовий режим з ЄС, що призвело до збільшення кількості нелегальних в'їздів до ЄС у 2022 році", — зазначили в Єврокомісії.

Йдеться про ризики, які повʼязані з проникненням організованої злочинності, відмиванням грошей, ухилянням від сплати податків і корупцією.

Щоб подолати ці виклики, у ЄС хочуть змінити чинні правила моніторингу функціонування безвізового режиму з третіми країнами.

Виїзд закордон, скріншот з відео
Виїзд закордон, скріншот з відео

"Майбутній перегляд правил може, зокрема, включати:

  • нові підстави для призупинення безвізу з урахуванням нових ризиків;
  • адаптацію порогових значень для запуску механізму призупинення безвізу;
  • зміну процедуру призупинення на більш ефективну та гнучку;
  • посилення положень щодо моніторингу та звітності", — йдеться в повідомленні.

Восени 2023 року Єврокомісія планує представити законодавчу пропозицію щодо перегляду механізму призупинення безвізу.

Нагадаємо, ми писали, що гроші від міжнародних фондів потрібно декларувати? Українцям пояснили важливі нюанси.

Як повідомляв "Знай.ua", збирайте валізи: Європа буде платити за повернення українським біженцям