Навесні ціни на продукти харчування в Україні зростали, але з наближенням нового сезону багатьох цікавить, якою буде ситуація у червні. На ці запитання відповіли експерти із різних галузей.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяСтарша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлана Пашко прогнозує, що вартість яєць поступово знижуватиметься до середини літа, оскільки на ринку очікують збільшення пропозиції.
"Це пов'язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, що виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні", - додала вона.
Тим часом ціни на м'ясо будуть нестабільними, згідно з очікуваннями провідної наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталії Копитець. Війна та складна економічна ситуація вплинуть на це.
Овочі салатної групи будуть дорогими, тому що собівартість їх вирощування та зберігання теж залишаються недешевими. Цінники на помідори будуть у районі 80-85 грн/кг, а огірки – 70-75 грн/кг.
Коли на ринку з'явиться продукція з відкритого ґрунту, вартість почне падати. Цибуля та морква подешевшають до 50-55 грн/кг, молода картопля – до 30-35 грн/кг, минулорічна – до 10 грн/кг.
"Розширення пропозиції цих видів вітчизняної продукції на ринку та зниження цін відбудеться у сезон урожаю відкритого ґрунту. Однак, оскільки Херсонська область все ще знаходиться в зоні бойових дій, сезон раннього врожаю огірків та помідорів розпочнеться із запізненням", - пояснила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Інститут аграрної економіки Інна Сало.
Водночас черешня продаватиметься не дешевше за 100 грн/кг, а ціни на полуницю зупиняться в межах 70-80 грн/кг.
Нагадаємо, ціна на цибулю знову досягла нового піку: коли закінчиться ціновий марафон, думка експертів