5 червня відзначається Духів день – свято Віл та Марени, Вологи Земної.

У цей день вшановують предків, яких запрошують погостювати в будинок, розкидаючи по кутках будинку свіжі березові гілки.

Це також день пам'яті та спілкування з водними, луговими та лісовими навіями — русалими духами свого роду. Згідно з переказами, русалками та русалами стають ті, хто помер передчасно, не ставши дорослим, або пішов із життя добровільно.

Жінки проводять таємні обряди, залишаючи господарство на чоловіків іноді протягом тижня. А ті, що мають дітей, залишають для русальних діток у полі або на гілках біля джерел старий одяг своїх дітей, рушники, полотна. Треба задобрити русальних духів, щоб не приставали до дітей та інших родичів, щоб сприяли родючості наших полів, лук і лісів, напоїли їх соками Землі.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

За переказами, під час Русального тижня русалок можна було побачити поблизу річок, на квітучих полях, у гаях і, звичайно ж, на перехрестях доріг та на цвинтарях. Розповідали, що під час танців русалки виконують обряд, пов'язаний із захистом посівів. Вони могли й покарати тих, хто намагався працювати у свято: витоптати колосся, що проросло, наслати неврожай, зливи, бурі чи посуху.

Зустріч з русалкою обіцяла незліченні багатства або оберталася на нещастя. Русалок слід побоюватися дівчатам, а також дітям. Вважалося, що русалки могли відвести дитину до свого хоровода, залоскотати або затанцювати до смерті. Тому під час Русального тижня дітям та дівчатам категорично заборонялося виходити у поле чи на луг. Якщо під час Русального тижня (тиждень після Трійці вже під час християнства) гинули чи вмирали діти, то казали, що їх забрали русалки.

Щоб уберегтися від русалого привороту, треба було носити з собою рослини, що різко пахли: полин, хрін і часник.

Нагадаємо, щодня читайте цю молитву до Миколи Чудотворця і біда обійде вас і ваших дітей стороною.

Раніше ми повідомляли, що якщо дуже важко на душі – зверніться до Бога: найкращі слова до Всевишнього, які допоможуть.