Мальва уособлює духовне коріння людини, її вірність духовній спадщині предків. Ця квітка чи не найпоширеніша в Україні з давніх-давен.

Як вірили українці, то добрі душі предків поселяються у мальві та охороняють мешканців будинку. До того ж ця квітка дуже гарна і має різноманітні забарвлення, які здавна прикрашали українські будинки. Не було жодного села, де не росли під вікнами ці чудові квіти.

Мальви - рослини, які одні з перших описали у літературі.
Наприклад, Горацій згадував їх як компонент свого харчування, описуючи досить коротко: "Для мене стравам є маслини, цикорій та мальви".

Легенда про мальви

Сталося це давно. Ті часи тяжко жилося українцям на рідних землях. Багато ворогів зазіхало багаті землі України. Людей грабували, забирали у рабство чи вбивали. Українці захищалися як могли, хтось вилами, хтось сокирою.

Одним із таких був сотник Григорій Кандиба, який шаблею захищав свою родину. Але сили були нерівними.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Вбили його вороги, накинули аркан на шию дружині та потягли за собою. Лише доньці Мальві вдалося врятуватися. Дівчину дуже поважали за те, що вона знала про всяке зілля та вміла лікувати травами. Ці знання вона здобула від матері, а батько з дитинства вчив військовому ремеслу. Не один басурман загинув від її дівочої руки. Красива, горда Мальва наводила жах на ворогів. За її упіймання обіцяли 5 корів.

мальва, скріншот з відео
мальва, скріншот з відео

Якось восени прийшла дівчина обігрітися до козака Нагнибеди. І зрадник видав Мальву. Порубали її на шматки і розкидали на всі боки. І розрослося чудове зілля, яке односельці називали Мальвою. А саме село, де росла та жила красуня, назвали Мальвіни Граблі. Адже дівчина вбивала ворогів одними граблями.

Тепер біля кожного будинку ростуть мальви. Це пам'ять про сміливу та безстрашну дівчину, яка любила свій рідний край, свій народ і віддала за нього своє життя.

Нагадаємо, що не тільки мусульмани: чому українки покривалися хусткою і в чому сила для жінки.

Раніше ми повідомляли про невідому історію України, про яку не розкажуть у школі: як Петро 1 знищив Чортомлицьку Січ.