В Україні, щоб вийти на заслужений відпочинок – потрібно мати достатню кількість стажу. Однак дуже важливо знати, який саме стаж ви накопичуєте. Потрібно навчитися розрізняти поняття трудовий та страховий стаж.

Про це вирішили нагадати спеціалісти з Пенсійного фонду України.

Перевірити кількість років страхового стажу та сплату роботодавцями страхових внесків може кожна людина онлайн. Зробити це можна на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Страховий стаж – це період, протягом якого сплачувались страхові внески. У 2023 році він становить 1474 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Але важливо розуміти, що страховий стаж не завжди дорівнює трудовому стажу через те, що людина може працювати, але не підлягатиме загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Як перевірити стаж на пенсію?

Для цього потрібно:

Авторизуватися та увійти до особистого кабінету на веб-порталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID.

У верхній правій частині екрана виберіть "Параметри".

У меню виберіть пункт "Профіль користувача".

В закладці "Страхові дані" можна побачити загальний страховий стаж, який є у Реєстрі застрахованих осіб.

Щороку вимоги до кількості стажу для пенсії зростають. Ще у жовтні 2018 року Верховна рада ухвалила пенсійну реформу, яка передбачає підвищення мінімального страхового стажу.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

У результаті для того, щоб вийти на заслужений відпочинок у 60 років, українцям потрібно буде мати 35 років стажу. 2023 року ще достатньо понад 30 років.

Якщо необхідної кількості стажу для пенсії у 60 років немає, то пенсійні виплати можна буде отримувати у 63 чи 65 років.

Нагадаємо, українці отримають доплату до пенсії: хто може розраховувати на приємний бонус та від чого залежить нарахування.

Раніше повідомлялося, отримати довідки для пенсії не мучившись у "кілометрових" чергах: у ПФУ дали інструкцію.

Також чому затримують пенсію? Українцям назвали категорії, які не стоять у черзі.