В Україні деякі категорії громадян мають законне право на відстрочку від мобілізації, проте на практиці навіть таким особам вручають повістки уповноважені працівники територіального центру комплектування
та соціальної підтримки.

Зокрема, призову на військову службу не підлягають особи з інвалідністю та інші, хто має на те вагомі причини. Юристка ГО Юридична сотня Марія Звягінцева у коментарі NV пояснила, чому звільнені від мобілізації українці отримують повістки.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Експертка зазначила, що ТЦК не порушує закон, коли вручає повістку особам із відстрочкою чи інвалідністю. Це можуть зробити для того, щоб на військово-лікарській комісії переконатися у непридатності військовозобов'язаного.

"Звичайно, наразі у державі воєнний стан і загальна мобілізація, тому однозначно є шанс бути мобілізованим. ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на ВЛК, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання", - сказала Звягінцева.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу В Україні оновили правила для виїзду за кордон Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги
Показати ще

Повістку не можна оскаржити в суді, тому доведеться прибути до ТЦК і надати документи, які підтверджують відстрочку, бронювання або довідку про інвалідність.

"Призвати таких людей на службу можуть тільки за їх згодою та за місцем проживання", - наголосила юристка.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, звільнення від мобілізації та гідна зарплата: українці можуть влаштуватися на роботу, яка цінується в тилу

Раніше ми писали про те, що адвокат розповів, чи зможуть чоловіки після закінчення війни перетинати кордон.