У православному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Акіліни Старшої, Біблоської (Фінікійської).

Інші назви свята: "Мирські каші", "Гречниця", "Задери хвости", "Акуліна". Гречишницею день прозвали тому, що цієї пори на Русі було прийнято сіяти гречку.

Вважається, що саме у цей день починається справжнє літо, а оводи починають літати та жалити дуже сильно. Разом з ними активізуються ґедзі, мошки та комарі. Худоба дуже страждає від них. Тому бажано сьогодні виводити їх пастися лише на світанку, а вдень тримати у хліві.

Гречку вважали символом добробуту і достатку, тому каша вважалася ритуальною стравою. Нею зустрічають засівальників та жінок з першим вівсяним сніпом. Пироги з гречкою готують для конюхів, які ще в травні виганяли коней на ніч наїстися смачної трави. А сьогодні гречку обов'язково треба поїсти. Також нею пригощають гостей, що просто проходять та жебраків. За традицією, вони потім бажають заможності та достатку. Навіть будинок прикрашали зірваною грекою. А ось на роботу краще не ходити, бо Акуліна може розгніватись і не дати достатку та врожаю.

Популярні новини зараз
Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Наші пращури дуже любили додавати в кашу ще й молоко, але сьогодні обійдіться без нього, тому що воно шкідливе для здоров'я через перелякану комахами худобу.

Щоб урізноманітнити страви, можете не просто зварити гречки, а зробити з нею пиріжки і пироги, додати її в суп, зробити котлетки-гречаники.

Гречаники, скріншот: YouTube
Гречаники, скріншот: YouTube

Що не можна робити 26 червня

Сьогодні не варто ходити в ліс, бо вас покусають комарі. Молоко не пийте, воно шкідливе для здоров'я цього дня. Тому що стає занадто багато оводів, які турбують худобу, і молоко псується. Не можна також сьогодні працювати, тому що не вродиться гречка, а вона вважається символом добробуту та заможності. Також якщо сьогодні посадити огірки, то вони будуть кривими та сухими. Навіть у город краще не ходити, щоби це не сталося.

Робота на городі. Фото: Youtube
Робота на городі. Фото: Youtube

Нагадаємо, що до повітряного простору України увійшов пасажирський літак, хоча небо закрите: що це було.

Раніше ми повідомляли, що українкам почнуть виплачувати нову допомогу: можна отримати 90 тисяч гривень.