В Україні чоловіки призовного віку мають право на відстрочку від мобілізації. До списку входять декілька категорій, зокрема багатодітні батьки.

Незважаючи на законне звільнення від військової служби, багатодітним батькам також можуть вручити повістку. У юридичній клініці розповіли, як діяти у такому випадку.

Вручення повістки, фото: Suspilne
Вручення повістки, фото: Suspilne

Для початку право на відстрочку потрібно довести та отримати. Для цього відповідна заява подається до ТЦК та СП із документами, що підтверджують звільнення.

Чоловіки можуть подати заяву про відстрочку при отриманні повістки або за необхідності отримати відмітку у військово-облікових документах для виїзду за кордон, відповідно до частини 5 статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

"Підкреслимо, що абзац 4 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" закріплює, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, серед яких жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років", - повідомили фахівці.

Діти. Фото Freepik
Діти. Фото Freepik

Багатодітний батько повинен з'явитися у військкомат і заявити про бажання скористатися правом на відстрочку. Підставою для надання звільнення є свідоцтва про народження дітей із зазначенням батьківства призовника або рішення суду про встановлення батьківства.

"Якщо біологічний батько сплачує аліменти, то вважається, що саме він утримує своїх дітей. У цій ситуації чоловік не буде визнаний тим, хто утримує трьох дітей і норма статті 268 Сімейного кодексу України стосовно обов'язку мачухи та вітчима утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, не застосовуватиметься. Відповідно, чоловік не зможе звільнитися з військової служби, але матиме право на відстрочку", – зазначили у юридичній клініці.

Однак, якщо аліменти дітям не виплачуються або біологічний батько помер, людина може звільнитися зі служби на підставі того, що вона утримує трьох дітей.

Нагадаємо, українцям, які бояться йти до ТЦК, дозволили міняти прописку онлайн