Український уряд ухвалив низку законів, які спрощують умови погашення простроченої заборгованості та дають можливість відстрочити борги за кредитами.

Ця процедура має назву – реструктуризація боргів, щоб її оформити, громадянинові необхідно звернутися до банку.

Про це стало відомо завдяки нагадуванням українських юристів, які дали коментарі одному з телеканалів.

Банк, фото: Знай.ua
Банк, фото: Знай.ua

У банку необхідно подати заяву, це можна зробити особисто, а також дистанційно. Папір можна надіслати до банку рекомендованим листом з повідомленням про вручення або електронною поштою. Це важливе уточнення для тих, хто опинився за кордоном.

Популярні новини зараз
Ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися": сувору норму пропонують замінити Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Що треба зазначити у заяві:

- прізвище, ім'я, по батькові позичальника;

- назва кредитора;

- дату укладання кредитного договору;

- місце проживання позичальника.

До заяви додати документи:

- довідка про постановку на облік як внутрішньо переміщену особу.

- документи, що підтверджують зазначену в договорі інформацію (довідка про склад сім'ї позичальника, доходи сім'ї тощо).

- посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни.

Датою реструктуризації вважають день отримання банком заяви. Після цього протягом 14 днів банк повинен провести всі необхідні обчислення та повідомити позичальника про нові умови кредиту та розмір платежів, які той має здійснювати, надіславши цю інформацію рекомендованим листом.

Кредит. Фото: скрін youtube
Кредит. Фото: скрін youtube

Юристи звертають увагу, що важливо додавати за наявності довідки про постановку позичальника на облік як тимчасово переміщену особу. При цьому банки можуть визнати пакет наданих документів недостатнім, і на цій підставі відмовити позичальнику у реструктуризації кредиту.

На думку фахівців, з найбільшою ймовірністю правила краще працюватимуть у державних банках, оскільки вони можуть знайти якісь методи компенсації, зокрема й за рахунок держави. А ось у приватних банках можуть виникнути труднощі із застосуванням цього закону.

Нагадаємо, муки закінчилися? Українцям "зріжуть" відсотки за кредитами.

Раніше повідомлялося, ПриватБанк відмовляє клієнтам через прописку: начхати на нові робочі місця.

Також, скільки потрібно заробляти українцям заради "американської мрії": грошей вистачає хіба що "на поїсти".