День апостолів Петра та Павла – одне з головних релігійних свят літа. Обряди цього дня мають не лише церковний, а й магічний характер. І

Здавна цей день вважався особливим і несе заряд чарівництва, який слід використовувати для покращення свого життя, реалізації планів та налагодження побуту.

Свято Петра та Павла: що це і коли відзначається?

Один із найважливіших днів у календарі православної людини проходить 12 липня. День Петра та Павла пов'язаний з одними з найвпливовіших і найпопулярніших у народі святими. Апостоли Христа вважаються найсильнішими заступниками, через що їх особливо шанують не лише у православній традиції, а й у католицькій.

Апостол Петро вважався спадкоємцем Ісуса Христа на Землі та за легендою є засновником Римо-Католицької Церкви. Про життя і діяння апостола нам розповідає не лише Новий Завіт, але також праці істориків та свідків тих подій.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Петро вважається першим проповідником християнства, за що був страчений римською владою. За легендою, святого стратили наказом імператора, повісивши на хресті вниз ногами.

Особливо вшановують і святого Павла. Він прийшов до віри, став свідком дива під час переходу в Дамаск. Увірувавши, він перетворився на проповідника, який на загальну думку, став засновником церков по всьому Близькому Сходу, а також Середземномор'ю.

Святий Петро вважається хранителем ключів Раю і за традицією, вважається особливо важливим святим для всіх віруючих, які хочуть потрапити на Небеса. Крім того, апостол вважається покровителем моряків, підприємців, душевно хворих, а також страждають від лихоманки. У традиції християнства прийнято молитися Петру і Павлу, як разом, і окремо. Обидва святі вшановуються 12 липня за новим стилем. Свято призначене на цю дату не просто так. Саме в цей день у п'ятому столітті відбулося урочисте перенесення мощів святих з Риму до Константинополя – нинішній Стамбул.

Петро і Павло, скрін, відео YouTube
Петро і Павло, скрін, відео YouTube

Народні повір'я, традиції та обряди

Традиційно День Петра і Павла вважався чарівним, а його хід багато в чому визначав весь рік, що залишився. 12 липня обросло в народі численними традиціями та обрядами, з частиною яких ми ознайомимося в цій статті.

Петров день вважався вкрай важливим для пастухів, оскільки їх святим покровителем вважався Святий Апостол Петро. 12 липня пастухи обв'язували роги корів та баранів, що нібито захищало їх від моря та хвороб. Крім того, на свої палиці пастухи прив'язували дзвіночки та ходили навколо своїх овець, розлякуючи таким чином вовків. Також була традиція поводження зі смолоскипами навколо сараїв зі худобою, що нібито дозволяло уникнути можливого крадіжки.

Також на День Петра та Павла збирали останні вишні у саду, яким щедро ділилися з нужденними. За повір'ям, частування жебраків забезпечувало щедрий рік і процвітання роздаючого.

Вишні. Фото: скрін youtube
Вишні. Фото: скрін youtube

Гроші цього дня цікавили бджолярів, які захищали своє господарство у незвичайний спосіб. Селяни брали кілька бджіл і підрізали їм крила, що за повір'ям захищало вулики від крадіжки.

На день Петра та Павла організовували показові бої між найсильнішими хлопцями села. Ритуальне "випускання пари" мало допомогти уникнути подальших сварок між сусідами.

Крім того, всі селяни та мешканці міст масово відвідували церкву. Вважалося непристойним залишатися вдома у свято, присвячене одним із найвпливовіших православних святих.

Люди ходили в храми, молилися, просили здоров'я та благополуччя і жертвували їжу та цінні речі, що потребують. Грошові ритуали – важлива частина свята, яка збереглася й у наші дні.

Церква, фото: Знай.ua
Церква, фото: Знай.ua

Зазначимо, що Петров день пов'язаний з водою, як і його "сусід" за православним календарем – День Івана Купала. Існували забобони, що у цей день вся вода мала цілющі властивості і могла зберігати молодість та виліковувати від хвороб.

Люди повсюдно готували застілля, збиралися разом, випивали та ходили один до одного у гості. Було прийнято варити пиво, готувати м'ясо та випічку.

Прикмети православного свята

Традиційно Петров день вважався важливим індикатором майбутнього. За течією 12 липня у народі визначалися подальші події, які впливали на особистий та суспільний добробут.

Вважалося, що якщо у Петрів день піде дощ, то має бути мокрий період сінокосу. Також люди вірили, що коли Петро та Павло день зменшив, то спеку додав. Існувало повір'я, що той, хто знайде квітучий петрів хрест цього дня, не знатиме бід і втрат.

У народі була думка, що після 12 липня перестають співати зозуля, а дощ на цей день – до голоду.

Дощі, фото: wz.lviv.ua
Дощі, фото: wz.lviv.ua

Нагадаємо, що залишилося зовсім небагато часу, встигніть: читайте цю молитву, щоб уберегти себе від лиха, Божі апостоли допоможуть.

Раніше ми повідомляли, що ці дві молитви захистять ваш будинок від будь-якого лиха: читайте регулярно і з легким серцем.