На сьогодні, в Україні інформація про рахунки фізичних та юридичних осіб може бути розкрита лише за рішенням суду. Однак, депутати пропонують надати доступ до такої інформації Мін'юсту та АРМА.

Про це інформує видання "biz.today.ua".

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube
"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

Рада вже зареєструвала відповідний законопроект за №9235, який передбачає деякі зміни до закону "Про банки та банківську діяльність".

Автори документу пропонують надати доступ до такої інформації представникам Мін'юсту, а також Нацагентству з питань розшуку активів, отриманих злочинним шляхом (АРМА).

Популярні новини зараз
Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Однак, такий доступ буде мати обмежений характер.

Зокрема, Мін'юст планують дозволити володіти інформацією про банківські рахунки заборонених політичних партій.

А Нацагентство буде отримувати інформацію про рахунки підсанкційних осіб.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що Мін'юст не може повною мірою виконати рішення про заборону тієї чи іншої політичної партії, не маючи даних про грошові або майнові активи забороненої партії.

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube
"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

Тільки маючи таку інформацію, Мін'юст міг би розпорядитися щодо стягнення цих активів у дохід держави.

Що стосується розкриття банківської таємниці на запит АРМА, то дозвіл поширюватиметься лише на банківські рахунки підсанкційних осіб, щодо яких застосовано санкцію-стягнення їхніх активів у дохід держави.

Нагадаємо, ми писали, що 50 тисяч гривень на бензин: ПриватБанк приготував сюрприз для водіїв.

Як повідомляв "Знай.ua" комуналка під час війни: як платити менше тим, хто проживає закордоном.

Також "Знай.ua" інформував, облгази - суцільна проблема: українка просить Нафтогаз забрати в них функцію передачі показників лічильників.