У п'ятницю, 21 липня, відзначається важливе церковне свято Прокоп'їв день, яке у народі називають Зажинки.

Цього дня селяни вирушали до церкви та молилися святому Прокопію, а потім накривали святковий стіл. Під час їди слід сказати кілька змов, щоб під час жнив не підвела спина.

Під час жнив селяни уважно оглядали землю. Вважалося, що якщо побачити комах, які збираються в грудку, можна отримати велику удачу.

Перший сніп жита слід зберегти. Його обв'язували червоною стрічкою та несли до церкви, щоб освятити. Потім його приносили додому та зберігали поряд з іконою. Вважалося, що він оберігає житло від бід.

Популярні новини зараз
Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

Незаміжні дівчата в ніч із 20 на 21 липня збирали трави, а потім читали над ними "Отче наш". Після цього їх варто було покласти іконами і лягти спати, подумавши про коханого. Вранці покласти їх у воду та вмитися.

Крім роботи на городі слід не забути зібрати чорницю. Вважалося, що в цей день вона має особливі цілющі властивості.

На Прокопія заборонялося сваритися і ображатися. Також не слід було загребати сіно, бо була велика ймовірність удару грози в сніп.

Незважаючи на спеку, варто утриматися від купання у водоймах. У народі вважали, що на Зажинках у воді "гуляє" водяний.

Прикмети

  • Початок жнив починається тоді, коли всі чорниці вже дозріли.
  • Щоб дізнатися, чи дозріла жита, потрібно просто придивитися до акацій. Якщо вони вже стиглі, то й жита дозріла.
  • Перевіреним методом, щоб дізнатися, чи посуха, є поведінка бджіл. Вони відчувають посуху і починають агресивно поводитися.

Нагадаємо, що на обличчі навіть жилка не смикнеться: брехуни за знаком Зодіаку, яким зірки подарували небезпечний талант.

Раніше ми повідомляли, що в українців підкосилися ноги від нових цін на рибу: юшка вийде "золотою".