У народі цей день відзначається свято "Панкратій і Кирило".

У той же час за церковним календарем це дата вшанування двох священномучеників Панкратія Таврійського та Кирила Гортинського.

Панкратій та Кирило 22 липня: історія

Панкратій родом із Антіохії. У дитинстві з батьками вирушив до Єрусалиму, коли був там Ісус, щоб отримати його благословення. Тоді він і познайомився із апостолом Петром.

Коли юнак став сиротою, оселився у печері Понтійського хребта, де багато молився. Там його знайшов апостол Петро і покликав до Кілікії, де зустрів їх апостол Павло. Петро та Павло призначили Панкратія єпископом Тавроменії.

Популярні новини зараз
Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Кирило жив у ІІІ столітті. За правління імператора Діоклетіана його заарештували з іншими християнами і кинули до в'язниці. За волею Всевишнього Кирило чудовим чином опинився на волі і за Божим указом подався до Риму. Там він проповіддю надихнув православних не падати духом.

Коли гоніння знову наздогнали Кирила, він вирушив до Єрусалиму. Дорогою до міста йому прийшло видіння, яке вказало на острів Крит, де святого обрали єпископом за непохитну віру в Господа. У 90-річному віці священномученика обезголовили язичники.

Панкратій та Кирило 22 липня: традиції

У цей день наші пращури всією родиною збирали перші огірки. Так, за традицією, перший огірок господиня будинку повинна була зірвати потай від усіх і закопати в самому потаємному куточку городу. Вважалося, що після такого обряду наступний рік буде дуже врожайним.

Ще на Панкратія та Кирила слов'яни збирали чорницю. До речі, робити це зовсім нелегко, оскільки біля кущів чорниці завжди водяться комарі. Однак цю ягоду дуже любили та поважали.

Що не можна робити 22 липня 2023 року

Важливо пам'ятати, що 22 липня необхідно уникати сварок та конфліктів з іншими людьми. Намагайтеся поводитися спокійно і завжди допомагайте тим, хто цього потребує. Вважається, що важка фізична робота теж під забороною цього святкового дня. Заборонено давати гроші у борг, оскільки можуть виникнути проблеми із фінансами. Краще уникати походу в ліс та риболовлі – на вас можуть чекати неприємності.

Нагадаємо, що українка втратила посилку, за доставку якої сплатила 225 грн: "Хто компенсує втрачену відправку?"

Раніше ми повідомляли, що все, що ви чули про картопля - брехня: що буде з організмом, якщо є щодня.