У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Антонія Печерського – засновника Києво-Печерської лаври та покровителя всіх ченців на Русі.

Інші назви свята: "Громоносець", "Антонієв день", "Антоній Печерський", "Расочник". Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то й осінь буде такою.

Саме тоді з'являється все більше ряски на водоймах. Тому Антонія і назвали Рясочником. А Громоносцем він став, бо цього дня починаються зливи з грозами. І хоча у таких водоймах, у яких багато ряски, не можна купатися, все одно на Русі до неї ставилися з повагою. Ряска - їжа для риб, тварин, птахів. З неї навіть робили добрива для городів та полів. А ще вона вважалася інгредієнтом для заспокійливого та снодійного засобу. Батьки вірили, що там, де ряски найбільше, живуть русалки. Тому звідти її збирали не всю, залишали, щоб русалки змогли зробити собі мереживне вбрання.

русалки
русалки

Популярні новини зараз
Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

А дівчата на виданні допомагали русалкам плести з ряски. Вони брали трохи ряски, плели візерунки з неї, кидали потім у воду і просили, щоб їм знайшли швидше хлопця.

Можете сьогодні не прибирати ніде, ні в хаті, ні у дворі. Так ви потурбуєте Дворового. А він повинен стежити за тваринами, щоб Водяний їх не завів у свої водяні володіння. Та й самі краще не підходите до водойм, різні міфічні істоти, що живуть у воді, можуть затягнути вас до себе під воду.

Ще сьогодні добре призначати весілля, тому що тоді ви проживете вік у коханні та взаєморозумінні. За традицією на шляху молодят стелили ряску. Це повинно захистити їх від пристріту та псування.

Що не можна робити 23 липня

Цього дня збирають ряску для птахів і як добриво, але повністю збирати всю не можна, потрібно трохи залишити рибам, і щоб русалки змогли пов'язати собі вбрання з неї. Вважається, що саме у скупченнях ряски вони живуть. Ще сьогодні не варто підмітати в будинку та прибирати на обійсті. Інакше можна потурбувати Дворового, і він не стежить за тваринами. Їх може завести у свої володіння Водяною. Також не підходьте близько до водойм, адже вас також можуть потягнути міфічні істоти.

Водяна лілія, скріншот
Водяна лілія, скріншот

Нагадаємо, що прикрийте рот - смердить: як позбутися запаху перегару - мед, язик, вугілля та ще 4 способи.

Раніше ми повідомляли, що залишимося без котлет: українські супермаркети оновили ціни на свинину та сало.