Цього дня православна церква вшановує святу рівноапостольну княгиню Ольгу, завдяки якій Русь прийняла православну віру.

Інші назви свята: "Єфим'я та Ольга", "Єфим'я Стожарниця", "Стожарниця". 24 липня люди звертали увагу на сузір'я північного неба – Стожари (Плеяди). З ним були пов'язані і більшість прийме цього дня.

Княгиня Ольга стала не тільки святою, але й справжньою легендою. Про неї знали багато людей і цього дня могли звернутися до неї з молитвою. Святу просили надіслати сонячну погоду, щоб можна було швидше закінчити жнива. Справа в тому, що якраз настав час сильний дощів і ріс, і сіно починало гнити, а його треба було заготовляти на зиму.

Сяйво Великої Ведмедиці, особливо цього дня, було знаком вдалої пристрасті. За прикметами, якщо воно розташувалося низько, то листопад буде пізнім, а якщо світло Великого Ківша яскраве, то полювання буде вдалим. Старі люди вважали, що Стожари оберігають ведмедя. Вони вірили, що ця тварина насправді перевертень. Є легенда, що колись мешканці села не пустили до себе немічного старця і тому їх покарали перетворенням на ведмедів.

Популярні новини зараз
Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Мисливці сьогодні вирушали на промисел, бо день для полювання підходить просто чудово. Перед виходом рушницю та іншу зброю слід обкурити мандрагорою і проговорити особливу змову. Думати треба лише про хороше. Якщо думки погані при вході в ліс, то до мисливця причепиться червона квітка. Як тільки він опиниться в будинку злої людини, то спалахне, почнеться пожежа. Так духи карали мисливця за шкоду лісу.

За повір'ям, гроші, знайдені 24 липня, треба віддати на потреби бідних чи віднести до церкви, інакше лихо буде. Для сьогоднішніх іменинників був список заборон, які в жодному разі не можна було порушувати, інакше лиха не уникнути. 24 липня їм не можна було позичати гроші, хліб і сіль, купатися, планувати весілля. Також за іменинним столом має сидіти рівно 24 особи.

Святковий стіл, фото: Знай.ua
Святковий стіл, фото: Знай.ua

Приказки та прикмети

  • Якщо на Ольгу яскраво сяють зірки – до вдалого полювання на ведмедя.
  • Наші пращури помітили, що погода в цей день обіцяє хороший урожай зерна, а дощова з громом - хороший улов риби.
  • На Юхим'ю прогримів різкий грім – йтиме тихий дощ, а якщо прогримів лункий грім – дощ буде досить сильний.
  • П'явка піднімається на поверхню води – слід чекати вітру, урагану, бурі.
  • Павук сидить нерухомо в середині павутиння – до дощу.

Нагадаємо про молитву до Господа на очищення від гріхів, проститься все, якщо читати щиро: "Всевишній, почуй мене".

Раніше ми повідомляли, що працівник ТЦК розвіяв популярні міфи про обмежено придатні: "Закінчилися придатні...".