В Україні почала діяти норма у статті 26 Закону "Про військовий обов'язок та військову службу", яка певним військовослужбовцям дає право на звільнення з армії.

Президент Володимир Зеленський 18 липня підписав законопроект 8009 про розширення списку категорій громадян, які можуть звільнитися з військової служби. У нормі закону немає обмежень, зміни стосуються всіх військових – мобілізованих, призовників та тих, хто служив на контракті.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Зокрема, відтепер право на звільнення під час війни мають військовослужбовці, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час виконання військового обов'язку. Їм дозволено будь-якої миті написати рапорт про звільнення або розірвання контракту з подальшою демобілізацією.
Близькими родичами є: чоловік, дружина, батько, мати, донька, син, дід, баба чи рідні (повнорідні, неповнорідні) брати та сестри.

До того як Зеленський підписав закон, таке право мали військовозобов'язані українці, яких ще не мобілізували, але список розширили для тих, хто вже служить у лавах ЗСУ.

Родина військового. Фото Freepik
Родина військового. Фото Freepik

Щоб звільнитися зі служби, потрібно подати рапорт із завіреними копіями документів, що підтверджують право на звільнення. Зокрема, рапорт пишеться на командира, і в ньому зазначаються:

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще
  • підстави звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця про бажання/небажання проходити службу у військовому резерві ЗСУ з відповідної військово-облікової спеціальності;
  • погодження виключення зі списків особового складу військової частини досі всіх необхідних розрахунків (за бажанням);
  • ТЦК за місцем проживання, куди буде направлено особисту справу військовослужбовця та де він стоятиме на військовому обліку.

Нагадаємо, бронювати співробітників від мобілізації стане простіше: створено важливий сервіс