Війна зруйнувала майно багатьох українців, але держава пообіцяла виплатити компенсації, тому постраждалі зараз активно подають заявки через портал "Дія" про знищене або пошкоджене житло.

Однак деякі українці не стали чекати на черги і самостійно почали відновлювати житло. Про те, чи виплатять компенсації таким людям, відповіла голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Олена Шуляк у День Вишиванки
Олена Шуляк у День Вишиванки

Державна влада розуміє, що таким українцям необхідно отримати компенсацію, тому запровадження цього механізму зараз активно обговорюється. Попередньо, допомога надаватиметься через "Дію" та Реєстр пошкодженого та зруйнованого житла.

"Для затвердження відповідної процедури, необхідно вести зміни до основного закону, який запровадив механізм компенсації за пошкоджене житло. Я переконана, що уряд разом із Міністерством відновлення та Міністерством цифрової трансформації розроблять відповідні рішення, щоб українці, які витратили свої власні кошти на ремонт житла змогли отримати компенсацію", - сказала Шуляк.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На даний момент немає чіткого розуміння, як виплачувати компенсації постраждалим, які власним коштом відремонтували житло, але незабаром це питання вирішать.

"Чи потрібно буде показувати підтверджені витрати, чи це будуть чеки, чи це будуть договори, чи це буде компенсація за середньою вартістю, як це відбувається за програмою єВідновлення. Я впевнена, що ми з Урядом знайдемо справедливу формулу для всіх, хто чекає на компенсацію вже витрачених коштів за своє пошкоджене житло", - резюмувала вона.

Пошкоджений будинок. Фото: скрін youtube
Пошкоджений будинок. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, довгоочікуване підвищення: коли збільшать пенсійні виплати