В Україні планують підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольні напої. Зокрема, мінімальна вартість може злетіти на 13-71% залежно від виду спиртного.

Останній раз ціни на алкоголь підвищували у 2018 році, а на ігристі вина та газовані винні напої у 2021. І ось, 12 липня 2023 року Мінекономіки видало постанову, згідно з якою вартість підвищать наступним чином:

  • на горілку та лікеро-горілчані вироби – на 13%;
  • на віскі, ром та джин – на 25%,
  • на бренді та коньяк – на 11-12%;
  • на неігристі вина – 62%;
  • на сидр, пері, вермути та інші зброжені напої та суміші з них, фактична міцність яких становить 1,2% – 22% об'ємних одиниць етилового спирту – на 61-71%;
  • на ігристі вина та газовані винні напої – на 28%.

Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube
Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин запевняє, що це обґрунтоване рішення, бо імпорт виноробної сировини за останні роки ускладнився. Також варто враховувати, що виробництво є досить дорогим.

Крім того, таке рішення дозволить врегулювати питання з несумлінним продажем, коли легально пляшка горілки може вартувати 100 гривень, але поряд продають контрафактний продукт за 75 гривень.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

"Впевнений, що цьому передуватимуть численні консультації з бізнесом, щоб не допустити удару по споживачеві. Тому сценарії прийняття цієї постанови можуть бути різними. Я припускаю, що фінальні МРЦ можуть бути не так сильно підвищені, як було зазначено у проекті постанови від 12 липня", – зазначає він.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Інші експерти сходяться на тому, що пропорційного зростання цін на алкоголь точно не варто очікувати, оскільки кожен виробник може встановлювати вартість, нижчу за мінімальну. Це означає, що МРЦ виросте, а горілка, яка коштувала 110 гривень, за таку саму ціну і продаватиметься.

"Виробник намагатиметься певним чином "згладити" зростання ціни для кінцевого споживача", - зазначає CEO Nemiroff.

Нагадаємо, ціни на консервацію в 2023 році: в якому супермаркеті найдешевші банки, кришки та спеції.

Раніше ми писали про те, що пенсіонери отримають доплати від ООН: суму підрахують індивідуально

Як повідомляв Знай.ua, від 4 до 25%: українці мають право повернути податок на товар, придбаний у європейській країні