Американське видання Politico написало про те, що Україна має план на випадок можливої загибелі президента Володимира Зеленського під час війни. Автори вважають, що його смерть стала б психологічним шоком, але оборона країни без нього залишиться на гідному рівні.

Володимир Зеленський. Фото кадр з "Youtube"
Володимир Зеленський. Фото кадр з "Youtube"

З того часу, як він відхилив пропозицію про евакуацію, сказавши своїм майбутнім американським союзникам: "Мені потрібні боєприпаси, а не таксі", український президент відіграє ключову роль у отриманні Україною міжнародної підтримки для боротьби з окупантами.

Через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення радник Зеленського Михайло Подоляк повідомив, що на президента було скоєно щонайменше десяток серйозних замахів російськими диверсійно-розвідувальними групами, включаючи чеченців і найманців "Вагнера", які намагалися прорватися в урядовий квартал Києва.

Володимир Зеленський, фото Знай.ua
Володимир Зеленський, фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Хоча російськи танки давно відійшли від столиці, небезпека для Зеленського все ще є високою.

"Через загрозу, яка нависла над його життям, закордонні візити Зеленського плануються з максимальною секретністю. Українські посадовці були розлючені минулого лютого, коли за три дні до його очікуваного приїзду з’явилася інформація про запланований візит до Брюсселя, що поставило під загрозу його поїздку", – пише видання.

Згідно з Конституцією, лінія правонаступництва влади є чіткою − коли президент не може виконувати свої обов'язки, його обов'язки перебирає на себе голова Верховної Ради України.

Виступ Зеленського у парламенті Великої Британії. Фото: Youtube
Виступ Зеленського у парламенті Великої Британії. Фото: Youtube

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, член партії Зеленського "Слуга народу", не має особливо високого рейтингу довіри. Але на думку старшого наукового співробітника Євразійського центру Атлантичної ради Адріана Каратницького, це не має значення, бо в Україні є "сильна команда лідерів", і ймовірно, у випадку смерті президента світ побачив би "колективне управління" державою.

Володимир Зеленський, кадр із виступу в Європарламенті
Володимир Зеленський, кадр із виступу в Європарламенті

Він вважає, що керівна рада, швидше за все, складалась би зі Стефанчука як голови, а також Андрія Єрмака, колишнього кінопродюсера і юриста, який зараз очолює Офіс президента, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та міністра оборони Олексія Резнікова. А Валерій Залужний залишився б головним генералом країни.

Володимир Зеленський, фото: Instagram
Володимир Зеленський, фото: Instagram

"Країна досягла точки дуже суттєвої солідарності та національної єдності, тому, якби із Зеленським сталося щось жахливе, це не було б настільки вирішальним, як ви могли б подумати", − вважає Каратницький.

Нагадаємо, що британський військовий втік із НАТО , щоб допомогти Україні на війні: його мама росіянка.

Раніше ми повідомляли, що переговори Зеленського та путіна можуть бути у вересні: таролог розповіла про перемогу України у війні.

Також, Володимир Зеленський у Чехії розповів. чи виселятимуть з України російськомовних: "Вони знищили східні міста"