Цього дня церквою вшановується святий Онуфрій Печерський і пророк Єзекіїль. Інші назви свята: "Семен", "Онуфрій", "День Онуфрія".

На Онуфрія ладнають засіки - відведені місця для зерна в коморах. Селянам треба крому просушити, дошки перевірити, щоб узимку миші не прогризли.

Наші пращури помітили, що наші пращури помітили: Цього дня треба було за повір'ям усі роботи проводити у мовчанні. Сказати щось можна тільки в крайньому випадку, наприклад, під час пожежі чи нещасного випадку. Сьогодні слід зайнятися ремонтом та прибиранням господарських приміщень, все провітрити, висушити, викинути гнилі дошки, замінити на нові. При цьому теж треба мовчати. Якщо порушити заборону, то за повір'ям на вас чекатимуть хвороби та неприємності.

Прибрати треба також у шафах, комодах, тумбочках. Вважалося, що ці дні останні теплі. Тому треба винести зимові речі просушитися, провітритися, особливо хутряні вироби. Саме час випрати теплу ковдру і висушити її.

Популярні новини зараз
Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Також необхідно поміняти ємності для зберігання круп та інших сипких. Тоді вони завжди будуть повні. А якщо залишити в старому посуді, то на вас чекає голод.

Ще сьогодні потрібно зібрати біля місцевого джерела до сходу сонця мовчазну воду. Вважається, що вона має цілющу силу і може вилікувати від багатьох недуг.

Прощалися вже з літа, починали збирати яблука. З них треба зробити варення, компот, вино чи квас. Але у необробленому вигляді їсти не можна, можна буде лише після Яблучного Спасу 19 серпня. Вже не можна купатися. Було повір'я, що цього дня Водяний близько підпливає та затягує людей на дно.

Для дівчат є традиція проводити цей день у мовчанні, а ввечері йти до храму, де треба подумки попросити Бога допомогти зустріти другу половинку. Також треба поставити свічку за своє здоров'я та мовчки вийти. Говорити можна лише після того, як переступите поріг будинку.

Свічки. Фото: скрін youtube
Свічки. Фото: скрін youtube

Приказки та прикмети

  • Холодна ніч обіцяє морозну та ранню зиму.
  • За прикметою, сира осінь буде, якщо 3 серпня грозовий дощ.
  • Гучно сорока поводиться, – теплу зиму несе.
  • Жолудів до 3 серпня багато – прикмета, що вдалий рік попереду.
  • Велика кількість ріс у день Онуфрія Мовчазного обіцяє неврожай льону.
  • Павук 3 серпня не плете павутинку, – прикмета, що скоро задождить.
  • Під час зливи ухає сова, – отже, незабаром погодиться.
  • Світлячки на очах, – прикмета до ранньої осені.
  • Сонячні і погожі дні прогнозують дрібні рибки, що граються на поверхні.

Нагадаємо, що українці у серпні зможуть отримати по 14 тисяч: хто розраховує на виплати.

Раніше ми повідомляли, що військком запевнив, що українців продовжуватимуть виловлювати на вулицях.

Також стало відомо, що в Україні планують змінити мінімальні ціни на алкоголь - що чекає на споживачів.