Легендарний народ, скіфи довгий час панували на території сучасної України.

Що вони залишили нам у спадок і як їхній спосіб життя вплинув на українську ідентичність, у проекті «Локальна історія» розповів скіфолог, керівник археологічних експедицій, викладач Києво-Могилянки Юрій Болтрик. Скіфів вважають вихідцями з Передньої Азії, велика Скіфія постає на території України вже у IV столітті до нашої ери.

Скрін, відео YouTube Скіф
Скрін, відео YouTube Скіф

Антропологічно скіфи були частково схожі на європейців.

"От у вас і скіфські риси, і сарматські. Для поляків ви взагалі були б дуже поважною людиною, бо чим кругліша голова, тим ближче до сарматів. Сармати – круглоголові, скіфи – довгоголові", - розповідає історик ведучому .

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Плату за світло нараховуватимуть по-новому Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

У скіфів було як власне держава, а й тривала історія відносин із навколишніми народами. Зокрема, із греками, які осідали у Північному Причорномор'ї, вони вели активну торгівлю. Відбувався культурний обмін.

У степах скіфи споруджували кургани на місцях поховань своїх померлих вождів та воїнів. З померлими вони клали у могилу як слуг і жінок, а й безліч скарбів. Наприклад, відома на весь світ Пектораль із Толстої могили – витончена робота грецьких майстрів на замовлення скіфської знаті.

Фото « " Радіо Свобода»
Фото « " Радіо Свобода»

"Так само скіфи вже набралися тут цивілізації, вони стають частиною середземноморської цивілізації, нехай з якимсь варварським флером" , - додає Болтник.

Залишилися після кіфів та місця поселень, особливо на берегах Азовського та Чорного морів.

"Чому ще більшу Скіфію можна вважати державою? За морем у Гераклеї (це грецька колонія, виведена на південний берег Чорного моря) Атей б'є свою монету, тому що він дозволив Гераклеї торгувати зі Скіфією. Терміналом виступають два давньогрецькі міста. Біля Євпаторії-місто. фіксується у наративних джерелах як скіфське місто ”, - розповідає скіфолог.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Причиною зникнення скіфів вважають природні катаклізми – можливо сильну посуху.

"Скіфи населяли зону з 15 областей України. А тепер зробили біду під назвою Каховське водосховище, в посуху чи голодуху там можна було прогодувати свою худобу. Там усім вистачало місця. Йдеться про спільну заплаву Дніпра та Конки, 220 км від Запоріжжя до Херсона та ширина 42-28 км. Там рай земний був. І там можна було спокійно все пересидіти" , - запевняв історик.

Але після підривання Каховської ГЕС ця легендарна земля знову вільна і нехай бережуться росіяни, адже вони збудили душі легендарних предків.

Нагадаємо, що знахідка століття: які таємниці зберігає Золота пектораль – невідома історія української спадщини.

Раніше ми повідомляли про унікальні українські прикраси, які підкорили Німеччину та навіть Австрію: "лускавки" цінують досі.