7 серпня присвячено дню смерті святої Анни, матінки Діви Марії та бабусі Ісуса Христа. Інші назви свята: "Макар", "Анна та Макарій", "Анна Холодна", "Зимовказниця", "Успіння Пресвятої Анни".

Цього дня передбачали час настання та характер майбутньої зими. Тривали жнива. 7 серпня також відзначали своє свято мандрівники.

У цей день можна дізнатись, чи буде холодною зима. Якщо вранці холодно, то і зима буде суворою, якщо сухо та тепло вдень, то зима буде морозною, а якщо йдуть дощі, то зима буде теплою та із сонячними днями. Ще це було свято для коней, їх купали, оздоблювали гриви стрічками і навіть влаштовували забіги. Переможець отримав смачний корм від кожного з учасників.

Популярні новини зараз
Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою
Показати ще

Також є традиція ходити за грибами та копати картоплю. На вечерю приготуйте грибні чи овочеві страви, можете зліпити вареники, зробити картопляні оладки, котлети або просто фаршировану картоплю. Також треба посушити ягоди, зварити з них компот, варення чи джем на зиму.

У наших предків був час призначати весілля, бо якщо сьогодні вийти заміж або одружуватися, то ви проживете в щастя і радості весь час разом. Подружжя буде одне одному вірним, а дітей буде багато і всі здорові.

Намагаються і хрестити сьогодні дитину, тоді її Ангелом-Хранителем стане Мати Божа, яка вбереже дитину від негараздів та неприємностей. А при досягненні повноліття зможе наставити його на вірний шлях життя.

Таїнство похрещення. Фото: TeNews
Таїнство похрещення. Фото: TeNews

Ганну також називали Холодницею, бо наставали перші ранкові заморозки. Вважалося, що це все витівки злого духу, які керує морозами та холодними вітрами. А нечисть у цей день блукає дворами, морозить землю і напускає недуги на старих. Ще сьогодні лікували картоплею бородавки та інші шкірні хвороби.

Що не можна робити 7 серпня

Небажано в цей день є конину, бо це також свято коней і до них має бути особливе ставлення. Не виходьте вночі на вулицю, гуляє погань, яка морозить землю і насилає недуги, особливо на людей похилого віку. І постарайтеся ні з ким не лаятись, інакше ще дуже довго не помиріться.

Нагадаємо про дві важливі молитви до Святого Духа, які допоможуть жити: "Освяти мене і веди мене, зміцнюй, радуй і вчи".

Раніше ми повідомляли про молитву до Господа на очищення від гріхів, проститься все, якщо читати щиро: "Всевишній, почуй мене".

Також стало відомо про молитву Пресвятої Богородиці про щастя в сім'ї: "Ми прославлятимемо і дякуватимемо Богу...".