У церковному календарі день присвячений пам'яті двох апостолів від сімдесяти – Прохора та Пармена.

Інші назви свята: "День Прохора", "Прохоров день", "Міняли". За народним повір'ям, цього дня не можна обмінювати свої речі на чужі — зиску не буде.

Сьогодні слід відвідати храм і помолитися святим. Ще шанують ковалів, цінують їх і прославляють, бо мають складну, але дуже корисну спеціальність. Наші пращури несли їм гроші, подарунки за роботу, дякували і вважали, що у ковалів є чарівна сила, за допомогою якої вони справляються з вогнем, водою та залізом. Навіть мають владу над чорними силами. Але найкращим оберегом від нечисті у цей день вважається гострий серп чи сокира.

Цього дня немає сенсу торгувати, змінюватись чимось просити подарунок чи дарувати. Все одно все, що ви придбаєте цього дня, зіпсується, зламається чи загубиться. Збирають сьогодні яблука та груші, викопують цибулини тюльпанів та пересаджують квіти. Можна піти в ліс по гриби, але обов'язково в хорошому настрої, інакше ваш кошик буде порожнім, гриби просто сховаються. Можна збирати і ягоди, але перші віддайте комусь чужому. Тоді врожай буде добрим.

Популярні новини зараз
Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Є ще дуже цікавий звичай для дівчат шукати підкови. Якщо знайти, то це буде знайомим, що можна знайти цього року гідного обранця та стати його дружиною. Підкову прикрашають червоною стрічкою, кладуть під подушку та сплять на ній три ночі. Потім треба повісити її над вхідними дверима, а коли хлопець з'явиться – перевісити ріжками нагору.

Підкова, скріншот: YouTube
Підкова, скріншот: YouTube

Що не можна робити 10 серпня

Сьогодні не можна нікому нічого давати, вимінювати чи продавати, самі також не купуйте. Навіть якщо це здається вигідним, потім ця річ не прослужить довго, зламається чи зіпсується. Сьогодні не можна також одружуватися. Молодята проживуть разом недовго, тому що за одним із них незабаром з'явиться смерть.

Нагадаємо про Успенський пост-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.

Раніше ми повідомляли чи зміняться дати Спасів у 2023 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.

Також стало відомо, що Віра, Надія та Любов полегшать душевні муки: молитва, яку мають читати всі українці.