Цього дня православні відзначають початок Успенського посту, встановлений у 9 столітті на честь винесення Стародавнього Хреста Господнього.

У Константинополі з давніх-давен існував звичай проносити Чесне Древо Хреста вулицями міста. Вважалося, що це захистить мешканців від усіляких хвороб. Інші назви свята: "Перший Спас", "Маккавей", "Маковий Спас", "Спас на воді", "Мокрий Спас".

У це свято збирають мед та мак, тому слід приготувати частування з цими двома інгредієнтами: пироги, булочки, млинці та пряники. Також святять воду, очищають колодязі від сміття, можна викопати ще й нові, на водойми йде хресна хода. Останній раз за рік можна помити худобу у водоймі, тоді вона не буде ще рік нічим хворіти.

З трав та квітів роблять обереги, вони називаються маковійчики. Зараз їх все частіше купують, але якщо хочете самі їх зробити, то вони мають складатися із 17 рослин, у тому числі:

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще
  • м'ята;
  • Калина;
  • Рута;
  • Календула;
  • Материнка (душиця);
  • Чорнобривці;
  • Чабрець;
  • Полин;
  • Головки маку.

Букет, мед, воду та мак беруть із собою та несуть до церкви, щоб освятити. Можна ще взяти хліб, сіль та хрін. Вважається, що ложка меду може допомогти одужати хворому. Букет може захистити будинок від злих парфумів. Сьогодні, навіть з огляду на всі смаколики, краще харчуватися скромно, це початок Успенського посту. Можна сьогодні скупатися у водоймі, але тільки в тій, яку освячують. Тоді вода буде цілющою. Є повір'я, що водою можна змити гріхи.

Для дівчат є добрий звичай вмиватися росою, яку збирають сьогодні з пелюсток троянд. Тоді шкіра буде молодою, рум'яною та свіжою. Обов'язково сьогодні виявите милосердя – нагодуйте бідного, допоможіть самотній жінці у важкій праці, віддайте одяг нужденному. Якщо не зробите це – накличете на себе хвацько.

Медовий спас, букет-маковійчик, фото: Знай.ua
Медовий спас, букет-маковійчик, фото: Знай.ua

Що не можна робити 14 серпня

У Медовий Спас не можна ворожити на гроші та роботу, любов та стосунки. Не можна сьогодні ще сумувати та сваритися, бо це торжество душі, і вона має бути чистою та світлою. Якщо не вдалося уникнути конфлікту, тричі вимовте "Отче наш" перед іконою і вибачтеся.

Літо ще тільки поступово закінчується, але купатися у водоймах уже не можна, бо можна захворіти чи втопитися. Не забувайте, що ще починається Успенський піст, тому дотримуйтесь правил харчування. Не можна сьогодні голосно розмовляти, галасливо святкувати, можуть вкусити бджоли. На Маковея не можна працювати та прибирати в будинку, це слід переробити ще напередодні.

Нагадаємо, що Медовий врятував не за горами: правила та традиції свята.

Раніше ми повідомляли про Успенський пост-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.

Також стало відомо, чи зміниться дати Спасів у 2023 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.