Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобної мучениці Євдокії Римлянині. Інші назви свята: "Авдотья", "Малинівка", "Огірочниця", "Сіногній".

З цього дня починають йти дрібні дощі, встигає лісова малина, господині збирають останні огірки.

Наші пращури говорили, що в цей час постійно моросить дощ і можна почути стогони та зітхання. Це, згідно з повір'ями, обертається уві сні дух сіна. Йому не комфортно в вогкості, тому він мріє про зиму і теплий стог, де можна відіспатися. Сніг зігріє його.

Майже завжди в цей день була сира погода, але бувало й сонце. Тоді цей день називали Малинівкою. Значить треба піти за малиною в ліс або сад і приготувати джеми, варення, начинки для пирогів. З листя малини заварюють відвар і вмиваються, щоб не було проблем із шкірою. А ще листочки сушать, щоб готувати чай від застуди.

Популярні новини зараз
Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

Увечері треба обов'язково зібратися за столом всій родині та поїсти малинові ласощі: малину з медом, у вигляді чаю, у пиріжках. А огірки теж треба обов'язково зібрати, бо потім вони вже не ростуть, а лише стають гіркими та водянистими, а також кривими. А таких на засолювання не брали.

У полі треба зібрати звіробій, він захистить від нечисті. Його треба розкидати по будинку та повісити букетик над вхідними дверима. Є ще повір'я, що якщо до вас зайде людина з нечистими помислами, то пройшовши через такий букет, поводитиметься тривожно і постарається якнайшвидше піти.

Що не можна робити 17 серпня

Цього дня в жодному разі не можна позичати гроші. Інакше ви просто ніколи не зможете повернути борг. Також день не варто проводити на самоті, краще присвятити його рідним та близьким.

Приказки та прикмети

  • Погода 17 серпня визначала, яким буде листопад: Авдотья Малинівка погожа – напередодні зими буде гарна погода, а якщо дощова, похмура – ​​настане листопад сірий, сніжний та холодний.
  • Якщо день видався парким і задушливим - це до затяжних дрібних дощів.
  • Авдотья Огірочниця сім дощів несе.
  • З цього дня можуть початись дощі серед білого дня без грому та блискавки.
  • Якщо йде дощ - все сіно згниє.
  • Прийшла Авдотья — забирай часник і цибулю, зривай огірки.
  • З Євдокії у огірка немає смаку – вони ростуть кривими.
  • На Авдотью збирання малини — готуй плетінки.
  • Якщо рясна малина - буде хороший урожай хліба.

Посівна. Фото: скрін youtube
Посівна. Фото: скрін youtube

Нагадаємо про заборони на Успенський пост-2023: правила харчування, чому не можна укладати шлюб та за що треба молитися.

Раніше ми повідомляли, що Богородиця допоможе героям на передовій: молитва для всіх військових, яку потрібно читати регулярно.