Для наших дорогих та шанованих читачів, які мають проблеми з комунальниками з приводу вивезення сміття, є важливі поради від юриста видання "На пенсії" Вікторії Гусакової. Тут є справді корисна інформація, яку важко просто так знайти в інтернеті.

Для початку слід нагадати, що відносини, що виникають між споживачами та постачальниками ЖКП, регулює закон "Про житлово-комунальні послуги" №2189-VIII (у редакції від 31.03.2023.).

До редакції "На пенсії" звернувся Микола Власенко, мешканець селища Краснопавлівка Харківської області.

Вивіз сміття, скріншот: YouTube
Вивіз сміття, скріншот: YouTube

Пенсіонер просить допомогти йому розібратися у конфлікті з комунальним підприємством "Тепловодосервіс", яке надає послуги з вивезення сміття.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

У листі підприємства йдеться, що воно нібито припинило договір зі споживачем, і споживчих зобов'язань щодо оплати Миколи Власенка немає.

Але з'ясувалося, що йому продовжували нараховувати гроші за послуги, якими він не користувався (договір із комунальним підприємством кореспондент надав до редакції).

Микола Власенко надав Типовий договір, згідно з яким вивіз твердих побутових відходів відбувається за контейнерною схемою, але не вказав, яка норма надання послуги з вивезення побутових відходів у нього.

Вивіз сміття, скріншот: YouTube
Вивіз сміття, скріншот: YouTube

Також споживач зазначає, що "сміття спалює у плиті". Але є таке сміття, яке неможливо і не потрібно спалювати в плиті. І тому встановлюються контейнери для побутового сміття.

По-перше, обов'язок кожного споживача мати договір на отримання житлово-комунальних послуг. По-друге, статтею 25 Закону №2189-VIII передбачено, що споживачі зобов'язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною в установленому законодавством порядку.

Інше питання, у цьому договорі має бути враховано, як ви маєте отримувати послугу – колективно чи як індивідуальний споживач.

Щодо оскарження тарифу, оплати ви можете звернутися як до керівництва підприємства, що надає послугу, так і до органів місцевого самоврядування.

Зокрема, до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення одиниці виміру обсягу наданих послуг щодо поводження з побутовими відходами. Таким чином, ви можете отримати роз'яснення за існуючим Договором, послугами, тарифом, розрахунком, за допомогою якого здійснюється нарахування за послуги.

Вивіз сміття, скріншот: YouTube
Вивіз сміття, скріншот: YouTube

Далі розглянемо варіанти вирішення ситуації безпосередньо з постачальником послуги:

ВАРІАНТ 1. Підприємству "Тепловодосервіс" можна надати довідку про кількість зареєстрованих осіб у будинку, щоб вам було здійснено коректний перерахунок. Якщо ви не задоволені якістю послуг, а договір існує, ви можете звернутися до суду та оскаржити місячний обсяг та вартість цієї послуги.

ВАРІАНТ 2 . Якщо послуги вам не надаються, потрібно довести в суді, що ви дійсно не користувалися послугами з вивезення побутових відходів і вам нема за що платити.

Якщо у вас немає документів, у судовому порядку можете вимагати їх від зазначеного підприємства. Саме підприємство має довести існування договірних відносин із вами, узгодження надання послуг.

ВАРІАНТ 3. Якщо ви дійсно не отримували послуги, договір не діє, а нарахування є, ви можете вимагати припинити дію розрахунку вартості послуги з вивезення побутових побутових відходів. Якщо ви платили гроші, а послуги фактично не надані, вам їх повинні повернути.

Нагадаємо, ПриватБанк посилив вимоги до операцій через додаток: "Змотування нервів щоразу".

Раніше повідомлялося, що в Україні зросла ціна на комуналку, навіть незважаючи на світ: як це сталося.

Також, доповнення до виплат: як українцям зі статусом ВПО подати заявку за гуманітарну допомогу.