В Україні неодноразово порушувалося питання щодо повторного підвищення тарифу на електроенергію до кінця року, проте через масовий протест споживачів така ідея одразу відкидалася. Втім, експерт впевнений, що українцям доведеться обрати одне з двох – терпіти відключення світла чи змиритися із зростанням цін.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко у Facebook заявив, що іншого виходу немає, оскільки електрики вже не вистачає. У опалювальний сезон ситуація загостриться.

"Дефіцит потужностей стає головним драйвером зростання цін на електроенергію у воєнний час. Рашисти хоч і не змогли, як не намагалися, знищити нашу енергосистему, але зруйнували або серйозно пошкодили дуже багато інфраструктурних об'єктів високовольтних ліній передач та генерації" , - зазначив він.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Відновити зруйновані об'єкти до зими не вийде, за його словами, тому опалювальний сезон розпочнеться зі значно слабшою енергосистемою. Вже в серпні енергетикам довелося вдатися до рекордного імпорту електроенергії, проте ціни за кордоном суттєво вищі.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

При цьому Омельченко виступає проти зростання цін для бізнесу, оскільки це б'є по конкурентоспроможністі. Більше того, за словами експертів, закупівельна ціна імпорту не є остаточною, тому що в результаті підсумовуються накрутки - ввізне мито та акциз.

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

Виходячи з перерахованого, українцям вже зараз варто готуватися до планових відключень світла взимку.

Нагадаємо, тепло і дорого? Українцям показали розміри субсидій на новий опалювальний сезон

Раніше ми писали про те, що українці розкритикували експеримент із спрощеними субсидіями: "В один клік не працює"

Як повідомляв Знай.ua, є тиждень: українцям нагадали, хто має сплатити податок за свої квартири, навіть без квитанції.