28 серпня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про тимчасове оподаткування надприбутків банків. Гроші отримані за рахунок фінустанов планують спрямувати на оборону країни.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Новий документ пропонує оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств).

Telegram-канал "Шо по грошам" розповідає, у зв'язку із чим депутати вводять новий податок.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир
Показати ще

"Прибуток діючих українських банків у січні-липні 2023 року становив 83.2 мільярди гривень, що у 24.5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року та є історичним рекордом за весь час діяльності банківської системи. Так за 7 місяців 2023 року прибуток був більше, ніж за будь-який повний попередній рік."- йдеться у повідомленні.

Таке стрімке зростання прибутків пов'язано із тим, що банківська система наростила операції з державними цінними паперами - депозитними сертифікатами НБУ та ОВДП.

Гроші. Фото: скриншот Youtube
Гроші. Фото: скриншот Youtube

Вражаючі надприбутки фінустанов це наслідок рішень НБУ, а не діяльності працівників банків.

Досвід оподаткування надприбутків зустрічається в багатьох європейських країнах- в Іспанії, Чехії, Литві, Угорщині.

Однак, співзасновник monobank Олег Гороховський розкритикував позицію податківців. Він вважає, таке рішення несправдливим, та заявляє про те, що новий відсоток податку ляже на плечі звичайних громадян.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що Monobank без пояснень заблокував карту волонтера, який допомагає ЗСУ: "Банк, якому все одно".

Також наш портал інформував, клієнти скаржаться, що Monobank обмежує оплату за програмою єВідновлення: "Це змова великих мереж та банку".

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, через збій у додатку Monobank українці втрачають гроші: у пастку може потрапити кожен.