Археологи в Мексиці виявили древні цінності цивілізації майя, серед яких – гіпсову маску в натуральну величину, що зображує особу правителя Баакульського царства майя зі столицею в Лакам-Ха (Паленці) Пакаля Великого (603-683).

Він піднявся на трон у 12 років у 615 році і правив до своєї смерті. Це один із найвідоміших правителів майя. Пам'ятник, що відноситься до VII століття, є унікальним, оскільки зображує правителя у похилому віці – зі зморшками на обличчі. Про це повідомляє Reuters.

Пакаль Великий є рекордсменом з довголіття правління в історії Нового світу та займає 31 місце за цим показником у всесвітній історії. Його рекорд правління побив лише у 1493 р. князь Штирії та Каринтії Фрідерік, який пізніше правив під ім'ям Фрідріха III – імператора Священної Римської імперії.

Маску, довжиною 20 см, виявили у руїнах палацового комплексу міста Паленке, який колись був політичним та культурним центром цивілізації майя. Він розташований на території сучасного мексиканського штату Чьяпас.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Маска знаходилася в будівлі, яку археологи називають "Домом Е". У ньому Пакаль був зведений на престол.

Крім маски, археологи також знайшли фрагменти алебастру, керамічні судини, перли, перламутр та інше дорогоцінне каміння, а також керамічні фігурки, прикрашені кістки та залишки тварин. Експерти припускають, що це були жертви під час будівництва храму.

Відкриття було зроблено під час вивчення дренажної системи палацового комплексу. Вчені вважають, що маска використовувалася як архітектурна прикраса і зображує постарілого короля.

Розкопки на місці палацового комплексу буде продовжено.

Близько 200 років тому в Паленці відкрили Храм Написів – саму мезоамериканську ступінчасту піраміду. Із самого початку були припущення, що вона була могилою Пакаля Великого. Його тіло вдалося виявити лише у 1950-х роках. Воно було поховано у розкішно прикрашеному саркофазі із зображенням правителя. Усередині був скелет, що добре зберігся, і нефритова посмертна маска, очі якої були виготовлені з перламутру і обсидіана. При вході до склепу знайшли п'ять скелетів. Вони були, ймовірно, жертвами, які відправили супроводжувати Пакала у потойбічне.

Варто зазначити, Майя — цивілізація Мезоамерики, відома завдяки своїй писемності, мистецтву, архітектурі, математичній та астрономічній системам. Початок її формування відносять до передкласичної ери (2000 до н. е. — 250 рік н. е.), більшість міст майя досягла піку свого розвитку в період 250—900 років н. е.

Нагадаємо, що повилазять діти кукурудзи? Археологи натрапили на "корабельні могили" вікінгів, які шокували їх.

Раніше ми повідомляли про цунамі, потопи та інші катаклізми: астрономи розповіли про появу другого Місяця біля Землі.