В Ізраїлі археологи виявили руїни стародавнього міста. Його місце розташування збігається з біблійним поселенням Секелаг, де Давид ховався від переслідувань царя Саула.

Знахідку виявила міжнародна команда археологів на чолі з професором Йосефом Гарфінкелем із Єврейського університету.

Розкопки в Ізраїлі, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority
Розкопки в Ізраїлі, фото: Asaf Peretz / Israel Antiquities Authority

Під час розкопок на півдні країни група ізраїльських та австралійських археологів виявила руїни поселення филистимлян, а поверх них — пізніші споруди та артефакти часів правління Давида зі слідами спустошення.

У пошуках Секелагу було відпрацьовано 12 різних версій. Але в жодному з цих місць не було ознак послідовної зміни филистимлянського поселення та поселення ери царя Давида. Вони знайшлися тільки під час розкопок у Хірбет ар-Раї.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

У філістимлянському шарі, який датується XII-XI століттями до нашої ери, вчені виявили залишки масивних дерев'яних будівель, знаряддя праці, посуд та олійні лампи. У верхньому шарі виявилося сільськогосподарське поселення часів царя Давида - на початку X століття до нашої ери. Його історію обірвала сильна пожежа, яка знищила споруди. У різних приміщеннях було знайдено близько сотні цілих керамічних судин.

Секелаг — місто-форт, згадується у Книзі Царств, найчастіше у Книзі Самуїла. Саме в це місто втік молодий Давид зі своїми прихильниками у пошуках укриття від Саула, засновника єдиного Ізраїльського царства. Йому надав притулок цар филистимський Анхус. Місто відігравало роль фортеці при набігах гешуритів, гірзитів та амалікитян. Згодом амаліки зруйнували та спалили місто, а населення поневолили.

Секелаг не раз згадується у старозавітних текстах. Цар Гефський Анхус дозволив жити у містечку Давиду, коли той рятувався від царя Саула. Звідси Давид вирушив до Хеврону, де сам був помазаний на царство. Крім того, у Біблії описується набіг на Секелаг амалікетян, які спалили його та взяли в полон мешканців.

Нагадаємо, що повилазять діти кукурудзи? Археологи натрапили на "корабельні могили" вікінгів, які шокували їх.

Раніше ми повідомляли, що на нас чекає доля Майя? Вчені дізналися, чому зникла ціла цивілізація, і ми теж на шляху до цього.