Деякі категорії українців мають право на безкоштовний проїзд, або на його часткову компенсацію.

Про це йдеться на сайті "Укрзалізниці".

Для дітей віком до 6 років, які подорожують з батьками і не займають окреме місце, проїзд безкоштовний.

Укрзалізниця. Фото з телеграм-каналу Укрзалізниці
Укрзалізниця. Фото з телеграм-каналу Укрзалізниці

Квиток купувати не потрібно. Необхідно при посадці пред’явити відповідні документи провіднику (свідоцтво про народження та паспорт одного з батьків).

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Для дітей віком від 6 до 14 років діє знижка 25%. При покупці квитка та при посадці у вагон треба пред’явити свідоцтво про народження. Зазначимо, що діти віком до 14 років можуть подорожувати залізницею лише у супроводі дорослих.

Укрзалізниця. Фото: скрін youtube
Укрзалізниця. Фото: скрін youtube

Для іноземних поїздів, які проїжджають територією України, право на знижку дають дітям віком від 5 до 10 років.

Для студентів діє знижка 50%. Але при купівлі квитка у вагони СВ, купе та у вагони 1-го класу, крім регіональних поїздів – для студентів встановлено повну вартість проїзду.

Герої Радянського Союзу та Особи, нагороджені орденами Слави трьох ступенів мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на рік («туди» і «назад») у м’якому вагоні з двомісними купе «СВ» швидкого поїзда.

Люди з інвалідністю, кадр з відео
Люди з інвалідністю, кадр з відео

Люди з інвалідністю І та II груп після Великої Вітчизняної війни (ВВВ) – безкоштовний проїзд 1 раз на рік (туди та назад) у купе. При прямуванні у м’якому вагоні з двомісними купе «СВ» різниця сплачується у розмірі 50%. З 1 жовтня по 15 травня – квитки зі знижкою 50%

Особи з інвалідністю III групи після ВВВ або прирівняні до них – 50% знижки вартість проїзду один раз на рік (туди та назад) або 1 безкоштовна поїздка раз на два роки (туди та назад), 50% знижки в період з 1 жовтня до 15 травня.

Учасники Другої світової війни та особи, прирівняні до них – 50% вартості проїзду раз на рік (туди та назад) або 1 безкоштовна поїздка раз на два роки.

Фото: "Укрзалізниця"
Фото: "Укрзалізниця"

Батьки і дружини військовослужбовців, які загинули внаслідок поранення або при виконанні інших обов’язків військової служби чи внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті – 50% вартості проїзду 1 раз на рік (туди та назад) або безкоштовний проїзд раз на два роки.

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше 1 одного супровідника) – 50% знижки вартості проїзду у період з 1 жовтня по 15 травня на внутрішніх рейсах.

Пасажири "Укрзалізниці", скріншот: Youtube
Пасажири "Укрзалізниці", скріншот: Youtube

Особи з інвалідністю внаслідок війни І чи II груп мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на рік (туди й назад) на внутрішніх рейсах. 50% знижки в період з 1 жовтня до 15 травня на внутрішні рейси.

Особи з інвалідністю внаслідок війни III групи мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

Учасники бойових дій – безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

Укрзалізниця
Укрзалізниця

Батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

Нагадаємо, українця на візку змусили пройти "всі кола пекла", щоб купити спецквиток в "Укрзалізниці": "І тут Остапа понесло"

Як повідомляв "Знай.uа", в "Укрзалізниці" заявили про фальшиві квитки, які можуть бути на руках пасажирів: як визначити фейк

Знай.ua писав, експерт пояснив, що не так з жіночими купе в "Укрзалізниці": чоловікам доступ є, але місця немає