У неділю, 8 жовтня, відзначається важливе церковне та народне свято день Сергія Зимового. У народі вважається, що саме із цього моменту починається зима.

У Київській Русі 8 жовтня вранці селяни насамперед вирушали годувати худобу, і лише потім сідали снідати. Існувала традиція, що піч повинен розтопити наймолодший член сім'ї – таким чином можна залучити до родини багатство та процвітання.

У вир з водою опускали бочки із засоленими огірками. Таким чином зберігали припаси, які діставали лише навесні, коли танув лід.

8 жовтня жінки вмивалися кислим молоком, вірячи, що таким чином вони зможуть зберегти красу. Потім пов'язували хустку, яка мала допомогти врятуватися від головного болю на цілий рік.

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Народні прикмети на 8 жовтня

  1. Якщо сніг випав, то буде рання зима
  2. Якщо сніг випав, але на деревах залишилося листя, то до зими ще далеко
  3. Сніг випав 8 жовтня – зима настане за 30 днів
  4. Якщо дитина народилася 8 жовтня – це погана прикмета
  5. Якщо 8 жовтня хороша погода, то такою буде протягом трьох наступних тижнів

Що не можна робити 8 жовтня:

Робити випічку

Сьогодні суворо забороняється працювати з тістом, не можна ні випікати його, ні смажити на сковорідці. У народі вірили, що якщо порушити це правило, святий Сергій Зимовий нашле на вас фінансові труднощі та біди.

Випічка. Фото: Youtube
Випічка. Фото: Youtube

Приймати подарунки від малознайомих людей

Вважається, що якщо в день Сергія прийняти подарунок від малознайомої людини, можна забрати всі її біди та хвороби. Краще чемно відмовитися.

Нити і скаржитися

Деколи виплеснути свої емоції дуже допомагає, але у свято Сергія Зимового постарайтеся сховати негативні емоції. Проведіть день у веселій компанії найближчих і не забудьте відвідати храм. Святий Сергій обов'язково благословить вас на щастя в подальшому житті.

Нагадаємо, що Ісус Христос захистить кожного , хто попросить: цю молитву потрібно читати так само часто, як "Отче наш".

Раніше ми повідомляли про молитву до Божої Матері за здоров'я і благо за онуків і дітей: "Накрий своїм святим покровом, захисту від хвороби".