Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук звернув увагу на дії глави компанії "Нафтогаз" Олексія Чернишова і був змушений визнати, що абсурдність "нових рішень" може поставити новий рекорд.

Юрій Корольчук заявив, що слово "абсурд" - це те, що відображає стан "Нафтогазу" перед настанням опалювального сезону. Щоб не бути голослівним експерт навів у приклад чотири актуальні проблеми.

Про це у своєму Telegram-каналі в деталях пише експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Олексій Чернишов
Олексій Чернишов

Перший абсурд

Виявляться кожному українцю держава, «Нафтогаз» і напевно особисто Чернишов доплачує за газ. Так каже Чернишов. Дешевий газ, мовляв, пора ціну підвищувати.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Можна сміятись нескінченно, бо Коболев і Вітренко, які постійно вимагали росту цін на газ, доволі швидко пройшли реінкарнацію та відродили себе у Чернишові.

Платіжка за газ. Фото: скрін youtube
Платіжка за газ. Фото: скрін youtube

Що там доплачує держава?

Повна собівартість видобутку газу сьогодні становить 2300 грн, податки, рента та інвестиційна складова – ще до 2500 грн, умовний прибуток "Нафтогазу" – до 600 грн. Тому реальна ціна газу навіть у мовах зміни курсу валюти, подорожчання матеріалів не може становити вище за 5,5-6 тис. грн за 1000 куб. м. Ну ще накинемо 1000 грн за порожні свердловини Чернишова, які десятками вводять у дію, але дебіту, видобутку товарного газу вони не показують.

Навпаки, Чернишов має подякувати кожному українцю, який якраз і доплачує (переплачує) сьогодні за газ та за ці гроші оплачують дивні заяви Чернишова.

Проте відчувається прямий зв'язок Чернишова з авторами вимог чи то Держдепартаменту США, чи то посольства США про так звані реформи, де підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення проходять червоною лінією. Zer Gut Valdemar. А ні, не те. Very good, Oleksiy!

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Абсурд другий

Протягом попереднього абсурду. В Україні відбувся ринок газу. Тому ціни на газ мають бути ринковими. Як це поєднується з тим, що "Нафтогаз" монополізував ринок транспортування, розподілу газу (облгази) та ринок продажу газу? Чиста монополізація. Ідеальна.

Звідси і з'являється третій Абсурд

Багаті мають платити більшу ціну на газ. І те, що 93% обсягу газу споживає населення до 3000 куб. м на рік – це байдуже. Є багаті, є бідні. Чернишов захищає бідних. Але ми вже не один раз чули цю слізну історію, яка потім завершувалась тим, що тарифи на газ підвищували і всім іншим українцям. І піди доведи потім Чернишову, що європейський (це ж ключове слово?) і світовий ринок газу показує нам, що чим більше ти газу споживаєш – тим меншу ціну платиш.

Голова НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов. Фото: скрін youtube
Голова НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов. Фото: скрін youtube

Абсурд четвертий

"Нам потрібна реформа енергетичного сектору країни вже сьогодні", - каже Чернишов. Вибачте, а що робили усі попередні 10 років? Ніби ж реформували.

У цьому ж контексті голова «Нафтогазу» виступив за посилення ролі наглядових рад у діяльності держпідприємств. Самому Чернишову має бути смішно. А нічого, що самого Чернишова, а перед ним Вітренка обирали без наглядової ради? Крісло не тисне?

Зрештою, наглядові ради не виконують ефективну роль. І не можуть. Вони дієві для приватних компаній, з приватним капіталом. У державних компаніях їх роль зовсім інша. Вони лише виступають у ролі «узаконеної і контрольованої корупції» з боку представників міжнародних компаній.

І на цьому абсурди Чернишова не завершуються. Є видобуток газу, є транзит газу, є підземні сховища, є «павербанк Чернишова». Абсурдів буде іще багато.

Поєднання непоєднуваного, доктор Джекіл і містер Хайд, роздвоєння свідомості, наявність в одній голові протилежних думок – лікарі називають такий стан «шизофренією». Одним словом, абсурд. З наголосом на першому складі.

Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram
Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram

Нагадаємо, до 16 години без світла: експерти прогнозують неминучий бликаут цієї зими.

Раніше повідомлялося, що нові причини для відмови в субсидії: українців залишають без допомоги перед опалювальним сезоном.

Також, ексглава "Нафтогазу" Андрій Коболєв у годинах за 7 млн ​​грн поскаржився на електронний браслет.