Щороку, особливо в умовах повномасштабної війни, в Україні зростає кількість громадян, які втрачають кінцівки.

Усі вони мають право на нормалізацію життя після такої особистісної трагедії. Тому існує протезування. Ним можуть скористатися як військові, і прості громадяни. Особливо приємно, якщо таку нагоду оплачує держава.

Протезування, скріншот: Facebook
Протезування, скріншот: Facebook

За весь час збройної агресії окупантів на ринок вийшло багато компаній, що займаються протезуванням. Не кожен знає про це, але й не всі знають про шахрайські схеми.

Часто поранені чи рідні воїнів ЗСУ, перебуваючи у складному емоційному стані, починають збирати кошти на протези. Вони побоюються, що не зможуть собі дозволити їх поодинці, адже вартість сягає сотень тисяч чи навіть мільйонів гривень залежно від складності ушкоджень.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів
Показати ще

Як саме держава допомагає з протезами пораненим бійцям? Іноді протезні підприємства обіцяють людині одні деталі у виробі, а насправді встановлюють дешевші та менш технологічні.

[quote author=""]" Найдорожча річ у протезі – колінний суглоб. Існують механічні суглоби, а є електронні. Ми виявляли випадки, коли людині видають протез із механічним суглобом, але списують електронний”, - заявляє Андрій Майснер, в. о. глави Рахункової палати.

Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube
Людина з інвалідністю, скріншот: Youtube

Таким чином компанії наживаються на сотні тисяч гривень. І все через відсутність моніторингу.

Окремо слід згадати випадки оформлення протезів для покійників. Одне з підприємств надало неправдиві дані щодо "забезпечення" померлих людей на 8 млн. грн. У Міністерстві стверджують, що проблем із зловживаннями у зв'язку з померлими як масового явища немає. Хоча вони є.

Мінсоцполітики практично не контролює якість послуг протезних компаній. Органи соцзахисту за останні 2,5 роки не опитували отримувачів ДЗР. Іноді брак зворотного зв'язку призводить до марнотратства: особам з інвалідністю надають неякісні чи непридатні їм протези. Утім, у Мінсоцполітики заперечують проблему із відсутністю зворотного зв'язку. Там стверджують, що щомісяця опитують отримувачів ДЗР та реагують на незадовільні відповіді.

Нагадаємо, окупанту дали шматок пластику замість протеза: батьківщина подбала про вбивцю

Як повідомляв "Знай.uа", нехай заробляють 10-20 тисяч: людей з інвалідністю змусять працювати замість мізерної пенсії

Знай.uа писав, "не будьте мразями!": військовий зробив важливе звернення до всіх українців