Для вірян Великдень – одне з основних свят. Дата Воскресіння Господнього перехідне, тому час святкування кожного року зазнає змін.

Багато хто думає, що разом з переходом на новоюліанський календар дата святкування Великодня зміниться. Проте це не так. Це пов’язано з тим, що православні християни вираховують дату свята іншим способом, аніж католики.

Молитва на Великдень, фото з ТСН
Молитва на Великдень, фото з ТСН

Для обчислення використовується різна Пасхалія. Православна церква для розрахунку використовує дату весняного рівнодення, тому Великдень не може прийти раніше 4 квітня.

Дата святкування Великодня в 2024 році

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

У цьому році ми будемо святкувати Великдень 5 травня. Для католиків ця дата трохи інша – 31 березня.

Великдень, українці, фото Знай.ua
Великдень, українці, фото Знай.ua

У світле свято Воскресіння Христа прийнято освячувати паски, фарбовані яйця та інші частування, які будуть потім нестись на святковий стіл. Також на Великдень освячують квасний хліб – артос, який роздають вірянам. Його потрібно зберігати протягом наступного року. Цей хліб вважається священним і його рекомендують приймати на при різних захворюваннях на голодний шлунок.

Великдень, українці, фото Знай.ua
Великдень, українці, фото Знай.ua

У цей день також прийнято відвідувати своїх родичів та святкувати у колі своєї сім’ї. В цей день також роблять магічні обряди, адже вважається, що в цей день небеса відкриті. Загалом у кожному регіони святкують по-різному. Великдень – свято сім’ї та благополуччя, тому цей день повинен бути спокійним та радісним.

Нагадаємо,портал Знай, інформував, Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції

Раніше на порталі Знай повідомлялося, 2 молитви, щоб ваш Янгол-Охоронець вас почув: для захисту та здоров'я

Також, наш портал інформував, великий піст в 2024 році: дата, головні правила та обмеження