У минулому році Україна офіційно перейшла на новоюліанський календар. У зв’язку з цим змінились і дати нерухомих церковних свят – вони будуть святкуватись на два тижні раніше.

Різдво вже святкували у новому стилі – 25 грудня, так як в Європі. Це не стосується лише Великодня адже відлік у цьому випадку ведеться по-іншому.

Церковний обряд під час Святого Пасхального Тридіуму
Церковний обряд під час Святого Пасхального Тридіуму / Скріншот

За словами священників, перехід на новий календар це не про політичні рішення, а осмислення нової літургійної реформи, щоб переосмислити міфи, які засіли у людській свідомості..

Віряни відзначають чотири важливих християнських свята у лютому:

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще
  • 2 лютого – Стрітення (за старим стилем – 15 лютого);
  • 9 лютого – Відання стрітення Господнього (за старим стилем - 22 лютого);
  • 12 лютого – Іверської ікони Божої матері (за старим стилем – 25 лютого);
  • 19 лютого – Апостолів від 70-ти Филимона і Архипа (за старим стилем – 3 березня).

У ці дні прийнято ходити до церкви та здійснювати молитви. Поминальних днів протягом місяця не буде.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Новоюліанський календар точніший, ніж той, яким ми користувались до цього, адже відрізняється тривалістю цього року. Деякі перехідні свята можуть також змінитись. Це буде стосуватись і Великодня, новий відлік якого планують затвердити вже в 2025 році.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, українець пішов до "Свідків Єгови", намагаючись урятуватися від мобілізації, але його знайшли

Раніше на порталі Знай інформували, святкування Великодня в 2024 році: як вплине перехід на новий календар на дату свята

Також, наш портал повідомляв, Великий піст в 2024 році: дата, головні правила та обмеження