Православні святкують День Захарії Серповидця 8 лютого. Інші назви свята: "Захар", "День Захарія", "Іменини серпа".

Захарій вважається одним із 12-ти малих пророків і славиться саме пророцтвами. Хоча святий жив за 500 років до Різдва Христового, він передбачив прихід Христа Спасителя. Своє прізвисько Захар отримав через одну історію. В одному з пророчих одкровень він побачив літаючий вигнутий сувій у повітрі, які формою нагадував серп. Захарій також сприяв моральному розвитку єврейського народу, але загинув насильницькою смертю, іудеї вбили його за викривальну проповідь.

Традиції свята

Цей день витрачали на лагодження сільгосп інвентарю, його змащували, заміняли, налагоджували інструмент і особливу увагу приділяли серпам, які не тільки чистили та точили, а й окропляли водохресною водою. З цього приводу говорили: "Не тоді серпи точити, коли на жито йти"; "Не обріжеш вчасно кривого серпа, не натиснеш у полі снопа".

Також вважалося, що серп треба показувати молодому місяцю, тоді цьогорічний урожай буде кращим. А якщо Захар побачить, як людина старається, то допоможе їй і вдихне силу в серп.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

За традицією жінки сьогодні молилися за хороший урожай, а ввечері влаштовували молодіжні посиденьки та гуляння. Під час них співали, грали у різні ігри, де треба було про себе розповідати, співали. Особливо часто грали в "Клубочок". За правилами дівчата та хлопці мали стати навпроти. Дівчина брала перший клубок і ставила запитання, чи клубок котила до того хлопця, про якого хотіла дізнатися. Хоча він не завжди котився у потрібний бік, відповідати доводилося тому, до кого підкотився клубок. Потім ця людина продовжує гру так само.

Сьогодні намагалися проводити весілля, обряди на зняття пристріту, але жодних операцій чи лікування зубів намагалися не призначати.

Прийом у стоматолога. Фото: скрін youtube
Прийом у стоматолога. Фото: скрін youtube

Що сьогодні не можна робити:

  • заздрити - можна наврочити людину і притягнути до себе невдачі;
  • сваритися, поганословити;
  • відмовляти допомоги нужденним, ображати тварин.

По народним прикметам у цей день слід бути особливо обережними з колючими ріжучими предметами, оскільки можна поранитися, також слід утриматися від хірургічних операцій і не рекомендується відвідувати стоматолога - лікування буде невдалим.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.