Через війну багато українців втрачають свої домівки та вимушені виїжджати закордон у пошуках кращого життя. Часто із собою громадяни забирають своїх улюбленців, а тому господарям варто знати про те, що обов'язково потрібно зробити перед поїздкою.

Про це розповідає телеграм-канал "Адвокат права".

Котик. Фото Freepik
Котик. Фото Freepik

Для початку вашу тваринку потрібно прочіпувати і зробити вакцину проти сказу лише у державній ветеринарній клініці.

"Мікрочип – це невелика мікросхема, розміром 2х12 мм, яку вводять під шкіру тварині", — йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Перед процедурою на улюбленця оформлюють спеціальний документ — ветеринарний паспорт міжнародного зразка, який діє до кінця житя.

Інформація у ньому зазначається англійською та українською мовами.

Бланк паспорту коштує 51 грн. 29 коп, однак пам'ятайте що ветлікарня сама вправі встановлювати цінник на чипування та вакцинація.

Ветеринар. Фото Freepik
Ветеринар. Фото Freepik

Однак цих процедур недостатньо. Також обов'язково перед виїздом потрібно зробити текст на сказ і проводити його можна не раніше, ніж через місяць після вакцинації.

Окрім цього, власникам собак особливо небезпечних порід необхідно отримати ветеринарне свідоцтво 1-ВЕТ. Документ видається державною службою ветеринарної медицини не раніше, ніж за 3 дні до виїзду за кордон.

Під час перетину кордону, ветеринарною службою в пунктах ветеринарного контролю на кордоні і транспорті видає на кожну тварину ветеринарний сертифікат.

Пам'ятайте, що багато країн змінили пільгові умови для українців, а тому перед поїздкою краще перевірте особливості щодо в’їзду та перебування з домашніми тваринами в країні, куди збираєтеся вирушити.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, за прогулянку з домашнім улюбленцем - багатотисячний штраф: копи попередили українців

Також наш портал інформував, несумлінних батьків хочуть штрафувати: кому можуть "вліпити" штраф у 1700 гривень.

Крім того, ми писали, як не заплатити штраф через одну критичну "поломку" авто: багато хто просто ігнорує.