У понеділок, 11 березня, українці починають святкувати перший день Масляної, яка відзначається протягом семи днів перед датою початку Великого посту, за сім тижнів до Великодня.

Цього року вона випадає на 11 – 17 березня. Для православних віруючих це Сирний тиждень. Здавна Масляна є символом приходу весни та асоціюється з млинцями та народними гуляннями.

Масляна - стародавнє слов'янське свято з численними звичаями, що через століття дійшло до наших днів. Це веселі дроти зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи.

За традицією головними атрибутами свята є опудало Масляної, забави, катання на санях, гуляння та, звичайно ж, млинці. Примітно, що в давнину млинці мали ритуальне значення, оскільки являли собою символ сонця.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Щодня Масляна має своє ім'я та ритуали.

Понеділок – "Зустріч". Цього дня господині починали пекти млинці, перший із яких віддавали жебракам для вшанування пам'яті померлих. У деяких регіонах було прийнято готувати вареники із сиром та сметаною, ватрушки, оладки.

Жителі сіл ходили дворами, тримаючи в руках опудало Масляної, співали пісні. Діти відвідували будинки, господарі давали їм речі для спалювання. На площах населених пунктів встановлювалися гірки, гойдалки.

Вівторок – "Заграші". Цього дня молодь починала влаштовувати катання на санчатах, снігові забави, змагання на протяжність спуску з крижаних гірок. Проводились оглядини наречених.

Середовище - "Ласун". День супроводжувався поїданням традиційної страви – млинців. Головною розвагою цього дня були млинці. Вони визначали, у кого вийшли найсмачніші десерти.

Четвер - "Перелом Масляної (Широкий розгуляй)" . День був наповнений гуляннями від ранку до вечора, водінням хороводів, кулачними боями. У четвер категорично заборонялося шити та стригти.

П'ятниця – "Тещини вечірки". Зяті пригощали млинцями своїх тещ, яких запрошували в гості ошатні посланці.

Субота – "Золовчині посиденьки". У суботу було прийнято запрошувати в гості золовку (сестру чоловіка) та вручати їй подарунок, а також просто відвідувати родичів та друзів.

Неділя – "Прощена неділя (Проводи, Ціловник)". У церквах у неділю відбуваються богослужіння, що передують Великому посту.

У цей день люди вибачалися, забути погані вчинки. Було прийнято відвідувати могили родичів і приносити їм як частування млинці. Ритуал завершувався поцілунком та поклоном.

Також увечері існувала традиція спалювати на околиці села опудало Масляної. Такий обряд символізував зустріч весни. Масляна закінчувалася прибиранням: миттям посуду, спалюванням залишків святкової їжі.

Нагадаємо, що Масляна-2024: коли буде і які страви обов'язково мають бути на столі.

Раніше ми повідомляли, що масове об'єднання млинцями вже скоро: скільки коштуватиме задоволення.