Перетрясіть ваші заначки: з 1 серпня Нацбанк вилучає з обігу популярну купюру

З 1 серпня 2024 року Національний банк України розпочне процес вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень, випущених у 2003–2007 роках. Ці старі банкноти будуть замінені на нові зразки, що мають сучасні елементи захисту.

Старі банкноти номіналом 500 гривень уже понад 18 років у обігу, і за цей час вони значно зносилися. Зокрема останні вісім років ці банкноти використовувалися паралельно новим, сучасним зразкам.

Національний банк хоче підвищити якість готівки в обігу, тому нові банкноти мають більш надійні елементи захисту та кращу якість виготовлення.

Нові купюри та монети. Фото: Youtube
Нові купюри та монети. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

В Україні може зникнути улюблена крупа: всі чекають на дефіцит

Ринок гречки в Україні знову нестабільний. З 2016 по 2022 рік площі посівів зменшились із 180 тис. га до 60-80 тис. га. За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, через початок повномасштабних військових дій ціна на гречку зросла з 35 до 100 грн, що дещо збільшило площі посівів до 124 тис. га минулого року.

До червня цього року площі посівів становлять 100 тис. га. Громовий пояснює, що ситуація із споживанням та пропозицією стабільна через значний спад населення.

Гречка. Фото: скрін youtube
Гречка. Фото: скрін youtube

ТЦК не дасть вам спокою навіть за кордоном: ухилянтам не втекти від штрафів

Українці, які живуть за кордоном, мають оновити свої військово-облікові дані до ТЦК та СП. Це можна зробити через українські дипломатичні установи.

Адвокат Сергій Савінський пояснив, що якщо ви знаходитесь за кордоном, потрібно повідомити ТЦК про свою нову адресу, контактні номери телефонів, електронну пошту та інші дані. Це можна зробити за офіційною електронною адресою або телефоном ТЦК, або електронним кабінетом.

Працівники ТЦК. Фото: uanews
Працівники ТЦК. Фото: uanews

Пенсіонери мають право на виплату 13 тисяч гривень: як оформити підвищену пенсію

В Україні деякі пенсіонери, зокрема ліквідатори та постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС, можуть отримувати підвищені пенсійні виплати.

Розмір таких виплат залежить від статусу пенсіонера та групи інвалідності. Розповідаємо нашим читачам, хто має право на отримання пенсійних виплат, що перевищують 13 тисяч гривень.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Водіям готують нові правила: кому заборонять керувати автомобілем

В Україні готуються суттєві зміни у сфері видачі посвідчень водіїв. Тепер посвідчення водія буде дійсне лише 10 років. Про ці та інші нововведення розповів заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий.

Це зміни, які необхідні для виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Згідно з новим законопроектом №8082, зареєстрованим ще у 2022 році, вводяться нові категорії транспортних засобів.

Дефіцит водіїв таксі. Фото: youtube
Дефіцит водіїв таксі. Фото: youtube