Львів уже давно стикається із серйозними проблемами у сфері утилізації сміття, і однією з найтрагічніших сторінок цієї історії стала катастрофа на Грибовицькому сміттєзвалищі, де вісім років тому загинуло четверо людей. Ця подія стала каталізатором для запуску процесу будівництва сміттєпереробного заводу, який, на жаль, досі не завершено.

Історія цього заводу нагадує нескінченну епопею. З моменту трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі минуло вже вісім років, але обіцяного заводу все ще немає, а місцева влада змушена вивозити мішки на звичайних "Жигулях".

Міський голова Андрій Садовий неодноразово заявляв, що роботи розпочнуться «вже цього року», починаючи з 2016 року. Проте завод досі не готовий, а натомість процес обріс скандалами та кримінальними справами.

Сміття у Львові вивозять "Жигулями" / фото: Facebook
Сміття у Львові вивозять "Жигулями" / фото: Facebook

Як розвивалася історія, якщо говорити коротко:

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще
  1. Спочатку будівництво гальмували протести місцевих мешканців та судові розгляди.
  2. У 2018 році проект отримав позитивну оцінку, після чого влада пообіцяла побудувати завод за 24 місяці.
  3. На момент 2021 року було виконано 35-40% робіт лише з рекультивації полігону.
  4. Через повномасштабну війну 2022 року процес загальмувався.
  5. У червні 2022 року ті ж роботи з рекультивації виконали на 75%.
  6. На початок квітня 2023 року будівництво заводу було закінчено лише на 25%.

Однією з головних тем обговорення у Львівській міськраді став новий кредит, бо грантових 35 мільйонів євро, взятих ще 2018 року, виявилося замало. Представники міста наполягають на необхідності позичити ще 16,5 мільйонів євро, щоб нарешті завершити будівництво заводу та рекультивацію Грибовицького звалища.

До речі, на сьогоднішній день із загальної суми коштів на будівництво заводу було витрачено вже 15,6 млн. євро.

Сміття у Львові / фото: Facebook
Сміття у Львові / фото: Facebook

Де "жило" сміття весь цей час

Після катастрофи на полігоні у Великих Грибовичах його закрили, а львівський сміття почали вивозити до інших регіонів України. Побутові відходи почали "мандрувати" по всій Україні, а в стрічках новин регулярно з'являлися повідомлення про несанкціоновані звалища з відходами зі Львова в різних областях.

До червня 2017 року у деяких районах Львова накопичилися місячні обсяги сміття – близько 9 тисяч тонн. Лабораторні аналізи показали, що ґрунт навколо сміттєвих майданчиків сильно забруднений, що робило ситуацію критичною.

Мер Львова Андрій Садовий та місцева влада не визнали свою відповідальність за цю ситуацію та звинуватили центральні органи влади у блокуванні вивезення сміття. Центральна влада, у свою чергу, заявляла, що проблема пов'язана не з політикою, а з неефективною роботою міських чиновників.

Чи покращилася ситуація на сьогоднішній день

Станом на липень 2024 року завод готовий лише на 65%. На завершення проекту потрібно ще 16,5 мільйонів євро. Якщо все піде за планом, завод може запрацювати у другій половині 2025 року – через дев'ять років після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Нагадаємо, щоб дістати боржників? У розпал війни обленерго купує комп'ютери на мільйони гривень

Готуйте ще більше грошей на комуналку: планується підвищення тарифів на вивіз сміття

Крім того, Знай.ua повідомляв, груда живих останків худоби три тижні не дає спокою людям: стоїть прямо посеред села